QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

ODS kandiduje v krajských volbách s TOP 09, představila kandidáty

15.03.2024 7:18

Krajské volby se blíží a u některých stran už je jasno. ODS dle předpokladu kandiduje společně s TOP 09, navíc ale přizvala i nezávislé starosty. Jak jsme vás již informovali, vzniklo také nové uskupení s názvem Pro kraj. A zjišťovali jsme novinky u hnutí ANO.

ODS Snem
ODS SnemODSODS1

Krajská kandidátka ODS s TOP 09 s podporou nezávislých starostů už je jasná. Delegáti krajského sněmu ODS potvrdili nominace členské základny z celého Plzeňského kraje. Lídrem bude Jan Šašek, bývalý místostarosta Rokycan, v současnosti zastupitel Rokycan a Plzeňského kraje.

Lídra Jana Šaška doplní na kandidátní listině známé tváře ODS - bývalý primátor a současný ministr kultury Martin Baxa, dále senátor Pavel Karpíšek, starosta Klatov a poslanec Rudolf Salveter a senátor Vladislav Vilímec.

„Podařilo se nám sestavit tým, v jehož řadách jsou silné osobnosti, odborníci i zkušení političtí matadoři. Kandidátka je optimální kombinací zkušených a nových tváří,“ řekl lídr krajské kandidátky Jan Šašek.

Kandidovat budou dále za tuto koalici právník a plzeňský zastupitel Lukáš Hegner, ekonomka Lucie Kužílková nebo domažlický podnikatel a zastupitel Pavel Faschingbauer. Dále starostové - starosta Chodové Plané Luboš Hlačík, sušický starosta Petr Mottl, starostka Holýšova Alena Burianová, starosta Horšovského Týna Josef Holeček a starostka Hrádku u Rokycan Marcela Sobotková.

“Naším cílem je vyhrát volby a společná kandidatura s TOP 09, stranou zastávající podobné hodnoty, i nezařazenými starosty, je cestou, jak oslovit naše voliče a neštěpit síly,” uvedl krajský zastupitel a předseda regionálního sdružení Martin Baxa, který nyní vykonává funkci ministra kultury.

Regionální sněm ODS se konal ve Vejprnicích, kam přijeli i vládní činitelé.

Pro Plzeň se spojila s KDU-ČSL, u ANO se rozhodne v dubnu

S předstihem představila svoji kandidátku také strana Pro Plzeň. V nadcházejících krajských volbách bude kandidovat společně s KDU-ČSL, Agrární demokratickou stranou a hnutím Svobodných. Seskupení doplní celá řada nestraníků. Dohromady utvoří uskupení Pro náš kraj. Kandidátem na hejtmana je lékař Jiří Klečka. Psali jsme zde.

Kandidáty ještě nepředstavilo hnutí ANO. Jeslti už je jasno, jsme zjišťovali u krajského předsedy. „Na konci dubna budeme mít krajský sněm, kterému budou předcházet oblastní sněmy, z nichž vzejdou kandidáti,“ upřesnil QAPu Roman Zarzycký, krajský předseda hnutí ANO.

Současný primátor města Plzně zároveň potvrdil, že hnutí bude mít i kandidáty do Senátu Parlamentu České republiky. „Budeme mít oba kandidáty na senátory pro volební obvod Domažlice a Rokycany,“ potvrdil dále Zarzycký.

foto ze sněmu ODS ve Vejprnicích - zdroj ODS

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24