QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Centrum Plzně ožije vážnou hudbou. Na co se můžete těšit?

20.07.2022 9:10

Večery vážné hudby v Proluce. Nový projekt, který oživí centrum Plzně netradičním způsobem. Pětidenní program zaujme opravdu každého. Podrobnosti v článku.

filharmonie na ulici_ilustračka_milan svoboda

Nová kulturní akce vznikla na základě loňského úspěšného koncertu Plzeňské filharmonie v rámci Festivalu na ulici v Plzni. „Naším cílem je zpřístupnit klasiku široké veřejnosti. Ukázat lidem, že tento žánr nemusí být nutně uzavřený v koncertních síních s podmínkou vstupu se sakem a kravatou, že vážná hudba nemusí být až tak vážná, a že radost a krásný zážitek může přinést komukoliv a kdekoliv," vysvětluje jeden z pořadatelů Lukáš Krásný.

Pět netradičních večerů vážné hudby čeká Plzeň v termínu od pondělí 25. do pátku 29. července. Program v Křižíkových sadech začíná vždy ve 20 hodin. Vstup na všechny koncerty je zdarma.

„Pozvání k účinkování přijali například členové nejprestižnějšího českého orchestru České filharmonie, přední český houslista Miroslav Vilímec, světově úspěšní klavíristé Věra Müllerová a Luděk Šabaka. Prostor ale dostanou i umělci a tělesa začínající – například hudebníci ze ZUŠ Chválenická a konzervatoře Plzeň zahrají sklady sólové, komorní a výběry z muzikálových melodií,“ upřesňuje k programu Martina Ptáčková jedna z pořadatelek.

 

Na co se můžeme těšit?

pondělí 25. července - Kvintet členů České filharmonie a jejich hostů: Čtvero ročních období (A. Vivaldi)

úterý 26. července - Věra Müllerová & Luděk Šabaka: Klavírní koncert Slovanské tance (A. Dvořák), Uherské tance (J. Brahms)

středa 27. července - Bach Meets Jazz: Inspirace J. S. Bachem a obdobím baroka

čtvrtek 28. července - J. Rosendorf, A. Borovský, V. Vítová, B. Milovníková, T. Kocourková: Lehko-vážně (hity klasické a muzikálové tvorby)

pátek 29. července - Jarmila Vlachová & Miroslav Vilímec: Akordeon + housle, průřez klasickou hudbou

 

foto ilustrační Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24