QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V centru Plzně platí nový režim parkování

08.11.2012 17:50

Pozor na dopravní značky v centu Plzně, od 1.listopadu platí nový režim parkování, řada míst už patří jen jen držitelům parkovacích karet

DSC03463
DSC03453DSC03456DSC03457DSC03460DSC03462DSC03463DSC03468DSC03469DSC03470PB080130PB080133PB080135PB080139mapka

Nedaří se vám často zaparkovat v centru Plzně? Bloudíte jednosměrkami a marně hledáte volné místo? Potom musíte vyrazit do centra buď MHD nebo se musíte smířit s tím, že parkování je teď ještě o něco náročnější. Od 1.listopadu platí v centru nový režim parkování. A přestože strážníci slíbili, že budou porušování nových pravidel tři týdny tolerovat, tato doba se pomalu chýlí ke konci a nám nezbývá, než se pořádně dívat. Nemáte totiž vyhráno ani s parkovacím lístkem. 

QAP.CZ vyrazil přímo do terénu a zjišťoval, na co si dát pozor, jakých míst konkrétně se to týká, jak jsou označené nebo co vás čeká, pokud nový režim parkování budete ignorovat. 

Kde si dát pozor na změny? Pokud jezdíte přímo do centra města, potom si dávejte pozor v Bezručově ulici, nesmíte parkovat po levé straně od ulice Bedřicha Smetany k Františkánské. V ulici Sedláčkova se úprava týká pravé strany od Riegrovy k Solní ulici. Ve Veleslavínově ulici jde o pravou stranu mezi ulicemi Rooseveltova a Dominikánská. QAP.CZ pro vás tyto ulice nafotil, viz naše fotogalerie. Nafotili jsme pro vás i značku, která vás na změnu upozorní a připravili jsme pro vás i mapku s vyznačenými ulicemi.  Jen v těchto  třech úsecích přišli řidiči o 50 míst, která smí využívat už jen držitelé parkovacích karet.

Kde ještě na změny narazíme? Pro držitele parkovacích karet byl vyhrazen i prostor v zóně F na východní straně silnice Palackého náměstí, tedy za parkovištěm v sadech Pětatřicátníků a v zóně A na východní straně náměstí Republiky. Zpoplatněno v zóně A bude rovněž devět stání pro držitele parkovacích karet v sadech 5. května v úseku ulic Tyršova a Pražská. 

Co se stane, když nová místa pro držitele karet přehlédneme, koupíme si lístek a zaparkujeme? Stručně řečeno, stane se to, jako když si parkovací lístek nekoupíte. Pokud se na místo pro držitele parkovacích karet postavíte a všimne si vás městská policie (a jak všichni víme, strážníci jsou všude), čeká vás botička a pokuta. 

Kolik zaplatím? To je právě to, co nikdo neví. Jak nám prozradila mluvčí strážníků Jana Pužmanová, záleží na závažnosti přestupku. Každopádně pokud stojíte na parkovacím místě a nemáte lístek nebo kartu, auto vám neodtáhnou. Hrozí pokuta a botička. Pokud ovšem zastavíte v křižovatce nebo bráníte provozu, pak už riskujete odtah. Na záchytném parkovišti zaplatíte 1550Kč za odtah a pokutu k tomu. Další možností je takzvaný poloodtah. To když dorazíte a auto vám už nakládají. Sice ho neodvezou, ale zaplatíte 950Kč+pokutu.

A kde najdu své auto, pokud mi ho strážníci nechají odtáhnout? ,,Odtažená auta se v Plzni vozí do Radčické 2, což je pod obchodním domem Plaza," upřesnila nám mluvčí plzeňských strážníků. Tam také zaplatíte. ,,Zaparkoval jsem na Americké nad tím kruháčem na ostrůvku, nikomu jsem nepřekážel a odběhl jsem fakt na pět minut," svěřil se nám řidič Petr z Dobřan, kterému odtáhli v Plzni služební auto. ,,Původně jsem myslel, že mi ho ukradli, až po chvilce mě napadlo zavolat městskou policii. Měl jsem to za 1600kč, pokutu mi kupodivu nedali, ale i tak slušný," dodává muž, který parkuje po Plzni denně už 15 let. ,, Nejhorší bylo, když jsem odvezl manželku do nemocnici k Mulačům a než jsem jí tam se zlomenou nohou odnesl, auto nikde. Prý jsem stál v křižovatce. Uznávám, že každý má asi pro strážníky nějakou pohádku, ale tenkrát jsem opravdu nevěděl, z čeho mám být vyděšenej víc," vypráví nám nejhorší zážitek s městskou policií Petr. 

Sečteno podtrženo, na nový režim parkování v centru města si prostě musíme zvyknout. Město chce tímto krokem pomoci s parkováním hlavně trvale bydlícím občanům v historické části města. Proto bedlivě sledujte značky a rozhodně neparkujte mimo parkovací místa. Sice budete muset přidat pár kroků k cíli, ale pořád lepší než záchytné parkoviště v Radčické ulici:-)
FOTO-QAP.CZ a MP Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT