Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Za přejíždění přes přechod může dostat cyklista pokutu

24.04.2013 8:11

Konečně jsme se dočkali teplého počasí! Spousta lidí po zimě oprašuje své kolo a plánuje nějakou tu projížďku po okolí. Cyklisté jsou však účastníky silničního provozu stejně jako auta a i jim za jejich prohřešky hrozí tučné pokuty…

FOTO1_Cyklisté na PanevropskéCT=Bockelradweg_1

Cyklistická sezóna začíná nabírat na obrátkách a na silnicích proto stále častěji potkáváme sportovce na kolech. Pokud i vy patříte k přívržencům cyklistiky, je dobré mít na paměti několik pravidel, díky nimž se můžete vyhnout nepříjemné pokutě.

Pro cyklisty sice neplatí bodový systém jako pro motorová vozidla, ale za porušení zákona jim hrozí v krajních případech dokonce i odnětí svobody. Závažného trestného činu se cyklista dopustí, když pojede pod vlivem návykové látky a ohrozí tak nejen sebe, ale i své okolí.

„Trestní zákoník hovoří o tom, že osoby vykonávající činnost, kterou by mohl dojít k ohrožení života či zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku, pod vlivem návykové látky může být potrestána odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti,“ upřesňuje policejní mluvčí Ivana Telekešová.

Pokud cyklista způsobí pod vlivem návykové látky havárii, dopravní nebo jinou nehodu, ublížení na zdraví nebo závažné poškození cizího majetku, může jít až na tři roky do vězení.

U jezdců na kole policie rozeznává ale i přestupky, které si někteří cyklisté možná ani neuvědomují. Pokuta vám hrozí například za přejíždění přechodu pro chodce nebo za jízdu po chodníku. „Mezi frekventované lze zahrnout vjezd na místa jim zapovězená jako například komunikace určené pouze motorové dopravě, chodníky, pěší zóny nebo přechody pro chodce. Nebo pak naopak nevyužití prostorů pro cyklisty, jsou-li zřízeny, jízda na kole, které nevyhovuje podle předpisů o povinné výbavě, nebo opomíjení povinnosti využívat ochrannou přilbu,“ dodává Telekešová.

Povinná výbava a správně seřížené kolo je základním opatřením každého cyklisty. Jelikož jsou jezdci na kole nejzranitelnějšími účastníky silničního provozu, neměli by brát svou odpovědnost na lehkou váhu.

foto : Ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství