Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

02.06.2024 12:14

Kvúli zaplavení byl v Plzni neprůjezdný Rondel

Hasiči odčerpali vodu, nyní je místo již průjezdné

02.06.2024 11:10

Region zasáhly bouřky!

Výstraha před bouřkami platí v celém Plzeňském kraji až do dnešní 20. hodiny

Telegramy na poště končí

30.03.2010 7:53     30.03.2010 19:45

Středa 31. března je posledním dnem, kdy si můžete poslat z pošty telegram. Česká pošta a.s. končí s těmito papírovými posly zpráv už na dobro, nevyplatí se jí. Světem vládnou jiná média.

V dnešní době elektronické komunikace ztratila služba doručování telegramu smysl. Její zlaté časy byly v době reálného socialismu, kdy bylo odesláno téměř 10 milionů telegramů ročně. Také v době první republiky vyťukali poštovní telegrafisté  na stále vylepšovaný  Morseův vynález z roku 1837 obrovské množství telegrafů, šlo o 4 miliony ročně. S nástupem elektronické komunikace zažila tato služba obrovský propad. V roce 2009 přijala pošta na všech svých 3 337 pobočkách 756 telegramů. Například nemocnice se ale této tradice drží v případech, kdy potřebují sdělit příbuzným stav pacienta.

V neprospěch telegramů mluví i jejich cena. Pouhé podání stojí 75 korun a za každé další slovo do deseti znaků zaplatíte 5 korun. Dalším mínusem pro telegram je doručovací doba. Dříve v jeho zlatých časech se doručoval telegram okamžitě, dnes jde cestou stejnou jako obyčejný dopis tedy roznáší jej druhý den od podání doručovatelka.

Pošta však má alternativu telegramu, jde o Dopis online. Je to nejefektivnější náhrada, která umožňuje poslání dopisu prostřednictvím webových stránek www.postservis.cz. Pošta dopis po přijetí sama vytiskne, ofrankuje a doručí následující den. Tato služba stojí zhruba 20 korun a platba je možná fakturou, sms či složenkou SIPO.

"Vzhledem k tomu, že zrušení telegramů jev Evropě věcí dávnou, například v Dánsku a Irsku je zrušili už před třiceti lety, zařadíme se od 1. dubna k těmto zemím i my,“ řekla mluvčí České pošty Marta Selicharová.

 Proto chcete- li si poslat poslední, památný telegram, musíte to stihnout do středy 31. března.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství