QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Chovatelský úspěch! Plzeňská zoo poprvé odchovala korovce mexického - FOTKY

08.03.2019 8:54

Plzeňská zoo se pyšní dalším úspěchem v odchovech. Poprvé se podařilo odchovat mláďata jedovatého ještěra korovce mexického. Unikát je to i v rámci celé republiky.

korovec mexický (2)
korovec mexický (2)korovec mexický (1)korovec mexický (3)korovec mexický (5)korovec mexický (4)

V zázemí expozice Království jedu plzeňské zoologické zahrady nyní pečují chovatelé o 8 mláďat korovce mexického. Je to jeden ze 4 poddruhů tohoto druhu. Jedná se o jedovatého ještěra.

"Pochází ze severozápadního Mexika, dorůstá až 80 a 90 centimetrů. Jde o vejcožravý, na stromy vázaný druh ještěra. Je zvyklý v zimě hibernovat, což je důležité i pro odchov v zoo, pro reprodukční chování samice," říká mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba.

Podle informací ošetřovatele Jana Dohnala získala plzeňská zoo v rámci Evropského záchranného programu dospělý pár od kolegů ze zoo Zagreb v roce 2017. "Koncem srpna 2018 nakladla samice celkem 10 vajec, z nichž se po 167 dnech inkubace, během týdne na počátku února 2019, vylíhlo 8 mláďat. U tohoto druhu korovce je to poprvé v plzeňské zoo a podruhé po odchovu v zoologické zahradě Ústí nad Labem," dodává Martin Vobruba s tím, že mláďata jsou nyní krmena zhruba jednou týdně křepelčími vajíčky a myšími holaty.

Plzeňská zoo chovala oba druhy korovců poprvé na přelomu 60. a 70. let.  V současné době návštěvníci zoo potkají rodiče těchto mláďat v expozici Sonorská poušť a korovce jedovaté v Sukulentním skleníku.

FOTO: Kateřina Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24