Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rozhledna Chlum u Plzně se má dočkat revitalizace! Odkoupit ji chce čtvrtý obvod

04.04.2018 12:47

Rozhledna Chlum u Plzně by se měla dočkat proměny. Odkoupit ji chce čtvrtý plzeňský obvod. Znalecké posudky finišují. Stezka v korunách stromů se ale stavět nebude...

DSC05051_postcard

Čtvrtý plzeňský obvod už před časem potvrdil, že objekt, jehož současný provoz zajišťuje Klub českých turistů, chce získat do své správy. Výsledkem by měly být opravy, které rozhledna už nutně potřebuje, a také zlepšení zázemí pro návštěvníky.

Na kolik odkup nakonec vyjde, zatím není úplně jasné. "V současné době čekáme na kompletní dokončení znaleckých posudků. Předpokládám, že by to mohlo být do jednoho nebo dvou týdnů," potvrdil starosta obvodu Michal Chalupný s tím, že následovat by mělo mimořádné zastupitelstvo, které o celém záměru bude definitivně rozhodovat.

Pokud vše půjde podle plánů, mohlo by k samotnému odkupu dojít během letošního léta. Velké přestavby se nicméně hned neuskuteční. "Teprve následně by byla v řešení projektová dokumentace a další náležitosti. Nicméně už teď bychom chtěli prostředí i zázemí alespoň vylepšit," dodává starosta. Pro příští sezónu by se mohl začít už ale řešit samotný technický stav věže a v horizontu roka a půl by se tak mohlo začít s pracemi.

V nejrůznějších diskusích padly i nápady ohledně výstavby stezky v korunách stromů nebo jiných atrakcí. Nakonec se ale ukázalo, že prioritou je obnova rozhledny a zachování okolí v podobě klasického rekreačního lesa.

Objekt nyní patří společnosti Rozhledna Chlum s.r.o., o provoz se stará KČT - odbor Bolevec Plzeň. Ti se o svoje působení na rozhledně podle slov starosty bát nemusí.

Za druhé světové války nabízela rozhledna i dva skokanské můstky...

Základní kámen rozhledny na vrcholu Chlum byl díky snaze Svazu československých dělnických turistů položený v roce 1926, slavnostní otevření proběhlo 1. srpna téhož roku. V té době byla i díky nedostatku financí vystavěna jen do zhruba třetinové výšky. Kompletní rozhledna se otevřela návštěvníkům až v roce 1929. V průběhu druhé světové války získala rozhledna velkou slávu, a to i díky tomu, že nabízela sáňkařskou dráhu a dva skokanské můstky.

V závěru roku 2001 se stala památkově chráněnou a od jara 2002 byla opět přístupná. Ovšem jen na několik let. Mezi lety 2007 a 2010 byla opět uzavřená. Další znovuotevření proběhlo v polovině května roku 2010. V současné době je rozhledna otevřená během sezóny o víkendech a svátcích. To by se ale v budoucnu mohlo také změnit, zejména v letní sezóně by mohlo být otevřeno častěji.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT