QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Co útočí na běžce v Plzni? Je to zřejmě káně...

18.05.2019 13:02

Běžce v lese za psím útulkem v Plzni na Borských polích napadá nějaký dravec, podle ochranářů to bude zřejmě káně. Spekulovalo se o puštíkovi.

foto beh ilustrační milan janoch

"Dnes volalo cca 30 lidí, kteří nezávisle na sobě potvrdili, že pták, který útočí na běžce pohybující se v jedné a té samé lokalitě, není puštík, ale pravděpodobně káně lesní. Dokonce přišla i jedna méně zřetelná fotografie a opravdu to vypadá na káni," uvedl mluvčí záchranné stanice DES OP Karel Makoň.

Podle Karla Makoně, byl ten samý rpoblém již v roce 2018. "Rovněž v měsíci květnu. Pravděpodobně se jedná o teritoriální chování uměle odchovaného, uniklého či ulétlého dravého ptáka. Stále trvám na tom, že divoký pták z volné přírody by si tohle nedovolil," uvádí Karel Makoň.

DES OP se snaží celou situaci vyřešit. "Na případu se intenzivně pracuje, naším cílem je dravce identifikovat a pokud možno odchytit. Podle toho, co to bude za jedince, by se pak rozhodlo co dál, ale nikdo z nás ani sportovců nechce dravci ublížit. Stal se totiž neuvěřitelným fenoménem lokality a nutí sportovce běhat rychleji, i když si kolikrát myslí, že už rychleji nemohou," dodává Makoň.

ilustrační foto

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24