QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Covid-19: Aktuální stituace v Plzeňském kraji, více pacientů má těžší průběh

12.03.2021 19:24

Nejvíce zasaženým okresem už není Tachovsko, hůře je na tom nyní Plzeň, severní Plzeňsko a Klatovsko. V krajských nemocnicních nestoupá počet hospitalizovaných, je ale více pacientů s těžkým průběhem.

CG0A4939

Epidemická situace v Plzeňském kraji podle ředitele KHS Michala Bartoše není příznivá. I když počty pozitivních záchytů v posledním týdnu klesly. Nejvíce onemocnění se vyskytuje v kategorii 44-55 let.

Situace se zlepšila hlavně na Tachovsku, nejvíce zasaženými okresy jsou nyní severní Plzeňsko, Plzeň - město a Klatovsko. V kraji  je vysoký záchyt britské mutace, nadále osciluje její výskyt ve více než 90 % případů.

Situace v intenzivní péči je sice stále velmi kritická, ale ve standardní péči dochází po řadě týdnů k postupnému zlepšení. Nejvyšší počet hospitalizovaných byl ve středu a od té doby počty klesají. V pátek 12. března bylo hospitalizováno 540 pacientů ve standardní péči a 133 pacientů v intenzivní péči, rezerva standardních lůžek je kolem 60 lůžek.

Nejvyššího počtu hospitalizovaných bylo dosaženo ve středu 10. 3. 2021 (693), od tohoto dne pak počty klesají. I nadále je velmi kritická situace v intenzivní péči, kde stav lůžek je dlouhodobě na počtu nuly. Převozy pacientů jsou mimo kraj řádově v jednotkách, včera byl převážen jeden pacient do intenzivní péče do Prahy. Rezerva standardních lůžek je podle koordinátora lůžkové péče Prof. Jana Beneše kolem 60 lůžek.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24