QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Cyklovýlety do Brd pokračují! Výprava na vrch Nad Maráskem se vydařila - FOTKY

25.03.2019 11:39

Brdy se dál těší velkému zájmu turistů. I v letošním roce tak pokračují cyklovýlety s průvodcem. První jarní víkend byl ve znamení výjezdu na jednu z brdských "osmistovek".

výhled od kříže u Nechánic
výhled od kříže u Nechánickaplička na TřemšíněMarásekkříž u Nechánicna startu u IC Spálené Poříčínad 800m s úsměvemNad MaráskemProhlídka Třemšínské kapleTřemšínsjezd z hraduvodopády na Hvížďalcevýšlap na TřemšínZdeněk na Maráskupolomy brzdily sjezd z Třemšína

Cyklovýlety s průvodci do Brd pokračují i v letošním roce a hned první jarní víkend přinesl putování na vrch Nad Maráskem. Ačkoliv počasí bylo parádní, řádění větru z posledních týdnů nastražilo celou řadou překážek.

Sraz účastníků byl u informačního centra ve Spáleném Poříčí. "Od začátku jsem nikoho nešetřila. Hned za cedulí Spálené Poříčí jsme najeli na polní cestu a vystoupali k Ovčínu a následně až ke kříži u Nechánic. Daňky v oboře jsme jen zahlédli, nebyl čas ztrácet čas. Přes les jsme projeli k Železnému Újezdu, a odtud jsme museli kus na asfalt a vystoupat na Chynín," říká průvodkyně Lenka Boříková.

Ačkoliv sobotní počasí bylo luxusně jarní, v terénu byly znát deště z minulého týdne. K vrcholům se tak skupina vydala po zpevněné cestě. "Chlapi jeli jako draci, a tak hned na první pauzičce bylo rozhodnuto: Marásek je málo – vyjedeme na Třemšín!  A tak jsme prokličkovali k TZ červené a vydali se k Třemšínu. Výhledy ze skal byly fajn, ale až výšlap na vrchol konečně chlapy uspokojil. Od kaple pod Třemšínem vydupali až k poutní kapličce a potom až na zbytky hradu," chválí účastníky Lenka Boříková.

Sjezd ovšem zkomplikovaly následky silného větru a polomů z uplynulých týdnů. "Čekalo nás přenášení kol přes popadané stromy, objíždění hlubokých louží a moc pěkný sjezd po zelené. Při přesunu po červené  nás čekal jeden z nejtěžších výstupů rozbahněnou svážnicí, kterou stéká potůček okolo Chynínských buků," popisuje průvodkyně.

Ani nepříznivý terén ovšem nikoho neodradil a skupina pokračovala směr Nad Maráskem. Na samotný vrchol už byl jen pěší výstup. Následně vedla cesta na Míšov sjezdem po červené. I v tomto případě došlo na přenášení kol. "Sjezd byl super! A následná občerstvovačka na Míšově také. Spousta motorkářů, bajkerů a i elektrocyklistů – bohužel jsme ani neseděli u jednoho stolu. Po klobáse jsme na dojezd zvolili mírnější variantu okolo Holubího koutu, přes Dolní Borovno a Hořehledy. Na nové cyklostezce z nás opadaly poslední zbytky bahna. Odbočka k vodopádům pak už byla jen kochací zastávkou," uzavírá Lenka Boříková.

Počasí se povedlo, skupinka si sedla, a tak se první jarní sobota cyklisticky hodně vydařila.

FOTO: Lenka Boříková, Zdeněk Kybikás

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24