Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nej Plzeňského kraje

09.06.2011 10:00

Plzeňský kraj má spoustu nej - nejmenší město ve střední Evropě, největší hradní českou zříceninu, největší jezero v Čechách nebo nejdelší železniční tunel v České Republice. Podívejte se, co vše je v našem kraji NEJ!

Šikmá věž v Domažlicích / foto QAP.CZ
Vodní hrad Švihov na Klatovsku / Foto QAP Vodní hrad Švihov na Klatovsku / FOTO QAP Největší hradní zřícenina v Čechách - Hrad RABÍ Hrad Kašperk na Šumavě Největší hradní zřícenina v Čechách - Hrad Rabí Vodní hamr Dobřív na Rokycansku Vodní hamr Dobřív na Rokycansku Restaurace Na Spilce leží přímo na nádvoří plzeňského Prazdroje Katedrála sv. Bartoloměje na náměstí Republiky v Plzni  / Foto QAP.CZ Šikmá věž v Domažlicích / foto QAP.CZ katedrála Sv. Bartoloměje v Plzni na náměstí Republiky  / foto QAP.CZ Věž Katedrály Sv. Bartoloměje na náměstí Republiky v Plzni je nejvyšší v Čechách, 102 metrů - Foto QAP.CZ

Plzeňský kraj skrývá mnoho NEJ - největší české jezero, nejmenší evropské město, největší hradní zříceninu apod. Možná u nějakého NEJ místa bydlíte a ani o tom nevíte!

  • Největší jezero v Čechách - Černé jezero

Černé jezero leží na Šumavě asi 4 kilometry od Špičáckého sedla. Je největším ledovcovým jezerem v Čechách - 18,4 ha a také nejhlubším - 40,6 metrů. Více o jezeře zde.

  • Nejmladší jezero v Čechách -  Odlezelské (Mladotické) jezero

Odlezelské (Mladotické) jezero vzniklo sesuvem půdy po vydatných deštích a průtržích 25. - 26. května 1872. Jezero leží na Mladotickém potoce pod Potvorovským kopcem nedaleko vsi Odlezly.

  • Největší vodní hrad v Čechách - vodní hrad Švihov

Vodní hrad Švihov leží na Klatovsku. Na hradě se koná spousta kulturních akcí a také oblíbené noční prohlídky. Více na stránkách www.hradsvihov.cz

  • Nejšikmější věž v Čechách- Domažlická šikmá věž

Domažlická věž arciděkanského kostela Narození Panny Marie je nakloněna o 60cm. Věž tvoří dominantu domažlického náměstí a je volně přístupná veřejnosti. Více na stránkách domažlického infocentra.
 

  • Největší hradní zřícenina v Čechách- Hrad Rabí

Hrad Rabí ležící mezi Sušicí a Horažďovicemi je největší hradní českou zříceninou s jedním s nejvyspělejších obranných systému své doby v Evropě. Hrad nabízí 2 prohlídkové trasy, v létě navíc celou řadu speciálních programů. Více na stránkách hradu Rabí.

  • Nejvýše položený královský hrad v Čechách 

Hrad Kašperk ležící nedaleko Kašperských hor na Šumavě je položen ve výšce 886 m. Právě poloha ve výšce byla největší předností hradu ve své době. Terén na obou stranách hradu padá strmě dolů. Více o hradu založeným Karlem IV. najdete na oficiálních stránkách www.kasperk.cz

  • Nejvýše položené sídlo v České republice - Filipova Huť

Filipova Huť leží ve výšce 1093 m n. m., jde o nejvýše položenou šumavskou osadu a nejvýše položené místo v ČR. Nachází se na Šumavě v údolí Filipohuťského potoka na horských loukách mezi lesy ve slatinné oblasti Plání. Filipova Huť je částí obce Modrava.

  • Nejdelší železniční tunel v České Republice
    Železniční tunel Špičák leží na trati Klatovy – Železná Ruda pod sedlem Špičáku. Tunel měří 1747 m. Na stavbě tunelu pracovali největší mistři ve svém oboru hlavně z Itálie, ale také celého Rakouska -Uherska.
  • Nejvyšší na kruhu vytočený keramický objekt na světe - Keramický maják v parku v Plzni na Slovanech

Keramický maják v parku v Plzni na Slovanech je nejvyšší (10 m) na kruhu vytočený keramický objekt na světě. Ze 4,5 tun hlíny ho za jeden týden vytočil umělec Ivan Hostaša. Maják je zapsán v Guinessově knize rekordů.

  • Největší technická památka v ČR - Vodní hamr v Dobřívi

Výroba železa v Dobřívi na Rokycansku začala už ve 14. století. Vodní hamr v Dobřívi je největší a také nejvýznamnější technickou památkou v České republice. V Květnu se na vodním Hamru konají oblíbené Hamernické dny, při kterých kováři ukazují toto staré řemeslo. (Info na stránkách muzea Rokycany)

  • Nejmenší město ve střední Evropě

Rabštejn nad Střelou leží necelých 8 kilometrů od Manětína na sverením Plzeňsku. Bydlí zde pouze 20 stálých obyvatel. Status města získal Rabštejn v roce 1337.


SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství