Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Znásilnění v Plzni přibývá

24.08.2010 8:46

Případů znásilnění v Plzni přibývá. Oproti loňsku jich je zase víc. Nejnebezpečnějším místem se jeví Bory, kde už došlo ke 4 případům. Jaká je prevence a co je vhodné použít při útoku zjistil pro vás QAP.

Případů znásilnění přibývá znepokojivým tempem. Zatímco před dvěma lety jich bylo v Plzni nahlášeno 8, za loňský rok jich bylo dvakrát tolik. Počet těchto násilných trestných činů stoupá i letos. Od začátku roku bylo nahlášeno do června už 11 případů znásilnění.

Podle statistik je toto číslo ale jen špičkou ledovce. Postižené ženy totiž nahlásí jen 8% případů. A někdy dokonce s několika denním zpožděním, což je hra na stranu pachatele.

V Plzni jsou podle odborníků nebezpečná místa Bory, kde došlo letos ke čtyřem případům znásilnění. Pak centrum města, Vinice, Doubravka a Skvrňany. Nebezpečí hrozí zejména v parcích, podchodech a ulicích bez osvětlení.

Jaká je prevence?

Snažte se nechodit samy opuštěnými a neosvětlenými ulicemi, pokud není vyhnutí, je dobré si vždy na konci nebo na rohu ulice zkontrolovat, zda za vámi někdo nejde. Buďte ostražité také při návštěvě zábavního podniku. nenechte se doprovázet neznámým mužem. Celý večer může být příjemným společníkem, ale venku se z něj vyklube brutální násilník. Také je důležité mít na dohled skleničku s pitím. Jsou i takové případy, kdy muž ženě koupí drink a nasype jí tam nějaké prášky.

Jaká je účinná obrana?

Noste u sebe pepřový sprej nebo paralyzér. Pepřák se dá pořídit asi za 130 korun a je vhodný nejen k prevenci ale i k překvapení útočníka.

Pokud už k útoku došlo, je potřeba ihned věc oznámit na policii. Čím větší časové prodlení od doby spáchání činu, tím je totiž možnost, že bude pachatel dopaden, menší.

Při útoku zvažte to, zda riskovat případné zranění své osoby kvůli kabelce, ve které nemáte žádné cennosti a doklady, je lepší takovou kabelku raději oželet a vyjít z přepadení bez úhony.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte