QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Další razantní opatření! Zavřou se bazény, zoo i sportoviště

08.10.2020 16:10

„Na dobu 14 dní velmi dramaticky omezíme volnočasové aktivity,“ uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula. Omezení se týká i škol, uzavřou se bazény, sportoviště, kina i divadla.

covid-19-5073811_1920

Ministr Prymula chtěl původně oznámit veškerá opatření v pátek, špatná epidemiologická situace přijetí přísných opatření ale urychlila. Opatření je přijaté na 14 dní od pondělí 12. října, bazény a posilovny se ale uzavřou už od pátku.

V pondělí 12. října budou uzavřena kina, divadla apod. Omezení bude trvat 14 dnů. Ve vnitřních prostorech budou probíhat pouze aktivity v počtu max. 10 osob, venku 20. Zrušeny budou veškeré kulturní akce. Uzavřou se plošně i zoologické zahrady na dobu 14 dnů. Veškeré omezení oznámil ministr zdravotnictví Roman Prymula ve čtvrtek 8. října odpoledne na tiskové konferenci.

„Od pondělí budou zrušeny veškeré sportovní aktivity, uzavřena budou vnitřní sportoviště, ponechána venkovní sportoviště do počtu max. 20 osob,“ uvedl Roman Prymula. Po dobu 14 dnů se nebudou hrát ani sportovní utkání fotbal, hokej apod. 

Uzavřeny budou posilovny i bazény. Ty budou uzavřeny ale už od pátku, ne od pondělí jako ostatní provozovny.

Znovu se omezuje provoz úřadů.

Omezení se týká i restaurací! Uzavírat se budou už ve 20 hodin, u stolu mohou být max. 4 lidé. V obchodních centrech ve fastfoodech maximálně dva lidé.

Jak budou vypadat omezení ve školství, prozradil ve čtvrtek odpoledne na tiskové konferenci ministr školství Robert Plaga.

„Mateřské školy budou bez omezení, základní školy první stupeň mají stejný režim. Školní družiny zůstávají v provozu. Pro všechny vysoké školy platí od pondělí na celém území ČR distanční vzdělávání,“ uvedl Plaga s tím, že výjimky jsou pro některé praktické výuky například ve zdravotních oborech.

Uzavřeny budou plošně od pondělí 12. října i střední školy v ČR.

Pro 2. stupeň základních škol platí režim týden distanční a týden prezenční výuka. Třídy se budou střídat. Toto se ale netýká víceletých gymnázií. Podle Plagy tyto děti navštěvují již poloprázdné školy, a proto tady tzv. turnusování není na místě.

„Omezuje se fungování školních klubů. Základní umělecké školy budou celostátně uzavřeny s výjimkou individuální výuky,“ uvedl ministr Plaga.

Plaga navíc vyhlásil volno před podzimními prázdninami 26. – 27. října

Kompletní opatření najdete na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR zde.

Počty nakažených...

V Plzeňském kraji je aktuálně podle krajské hygienické stanice pozitivně testovaných na covid-19 ke čtvrtku 8. října 2904 osob. Nejvíce z toho v samotné Plzni (1080 lidí). 620 lidí je evidováno na severním Plzeňsku, 536 na jižním Plzeňsku.

V celé ČR je 43 764 aktuálních případů. 50 767 osob je vyléčeno. 829 lidí na koronavirus v celé ČR zemřelo.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24