QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dalším únikem neznámé látky do Drnového potoka se zabývá kriminálka

05.11.2019 12:51

Policie v krátké době řeší další únik chemické látky do Drnového potoka v klatovských Lubech. Hasiči tam museli zasahovat v pondělí odpoledne. Přinášíme podrobnosti!

77050198_10214383050800365_5019276829974855680_n

K úniku neznámé látky do Drnovského potoka vyjížděli hasiči v pondělí odpoledne. Instalovat museli tři norné stěny a pomocí speciálního sorbentu na sběr ropných produktů z vodní hladiny látku jímali (více se dočtete v článku zde).

Zasahovat musela také chemická laboratoř z Třemošné. Zatím je jasné jen to, že se jednalo o neznámou látku ropného původu. Kompletní výsledky rozborů zatím policie k dispozici nemá. Případem se nicméně už začala zabývat kriminálka.

"Případ prověřují policisté z oddělení hospodářské kriminality, kteří zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Policisté dále zjišťují rozsah znečištění vodního toku a případné škody," potvrdila mluvčí policie Dana Ladmanová.

Pondělní únik látky do Drnového potoka v Lubech vyvolal hodně spekulací zejména v souvislosti s nedávným znečištěním, které ohrozilo i zásobování Plzně pitnou vodou. V první polovině října se do stejného potoka dostala chemická látka z firmy Holz Schiller v Klatovech. Znečištění postoupilo až do řeky Úhlavy, která je hlavním zásobovacím zdrojem vody pro Plzeň. Plzeňská vodárna proto musela přistoupit k náhradnímu čerpání z Radbuzy (více se dočtete zde). V Plzni kvůli mimořádné situaci zasedal dokonce několikrát krizový štáb a hasiči rozjeli jeden z největších zásahů vůbec.

Také říjnový únik látky řeší stále policie. "Prověřováním případu se stále zabývají kolegové z odboru hospodářské kriminality služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje," potvrdila mluvčí krajského policejního ředitelství Pavla Burešová.

FOTO: HZSPK 4. 11. 2019

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24