Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

ČHMÚ spustil mapu pravděpodobnosti růstu hub! Jak si vede Plzeňský kraj?

28.05.2024 19:15

Rostou jako houby po dešti! Vášniví houbaři již vyrazili omrknout situaci v lesích Plzeňského kraje.

2

Letošní houbařská sezóna pomalu začíná. Proto spoustil Český hydrometeorologický ústav oblíbenou mapu pravděpodobnosti růstu hub, které sbírá většina českých houbařů.

Faktický výskyt hub samozřejmě závisí na konkrétní lokalitě a zdejších podmínkách. "A jak jistě tuší zkušení houbaři, i samotné houby bývají často „vybíravé“ a drží se jen určitých druhů stromů apod. Přírodní podmínky mají také značný vliv a mohou se v čase měnit – pokud bylo třeba vaše oblíbené houbařské místo ve smrkovém lese vykáceno a na jeho místě nyní vyrůstá nový smíšený les, může se zde výrazně změnit skladba hub. Proto je třeba brát naši mapu v celorepublikovém měřítku s určitou rezervou a brát v potaz, že vyjadřuje pravděpodobnost zejména na základě meteorologických proměnných," uvedli meteorologové.

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích (cca 10 dní po nich) a následném teplém (nikoli však horkém) počasí. Plzeňský kraj se řadí k místům, kde pravděpodobnost růstu hub je střední až nízká. Větší šanci na úlovek mají lidé na Šumavě, Tachovsku, v okolí Nýřan i jižním Plzeňsku.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství