QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Denní počty nákaz koronavirem jsou nejvyšší za celou dobu pandemie

26.01.2022 18:31

Denní počty nově zjištěných nákaz na území Plzeňského kraje na konci minulého týdne překonaly hranici 2000 případů za jeden den. Jsou tak nejhorší od začátku pandemie.

1

„Potvrdily se tím předpoklady Krizového štábu Plzeňského kraje a hygieniků z minulého týdne, že došlo ke zrychlení a eskalaci nákazy na celém území. Nejhorší situace je ve školách a podle hygieniků se dá očekávat zvýšený nárůst šíření nákazy i v dalších dnech,“ říká hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová.

Nárůsty počtu nových případů v kraji stouply až v řádech stovek procent. „Oproti minulému týdnu byl v Plzeňském kraji překonán jejich rekord, kdy počet nových případů vzrostl až o 180 procent. Každý den nyní zaznamenáváme 1300 až 1500 případů,“ vyčíslil ředitel Krajské hygienické stanice Plzeň Michal Bartoš a upřesnil, že převažují skupiny mladších osob. Dokonce 44 až 46 % z denních záchytů je evidováno u dětí.

Průběh nemoci je podle hygieniků mírnější než u mutace Delta. „Bohužel již nyní dochází k mírnému nárůstu v počtu hospitalizovaných osob a zaznamenáváme již i pacienty s omikronovou mutací a závažným plicním postižením, které vyžaduje hospitalizaci v intenzivní péči a umělou plicní ventilaci,“ informoval koordinátor lůžkové péče pro Plzeňský kraj Jan Beneš.

V nemocnicích je k dnešnímu dni podle databáze ISIN hospitalizováno celkem 85 pacientů, 71 je ve standardní péči a 14 v intenzivní péči. I při výpadku zdravotnického personálu je při současně nastavených karanténních opatřeních situace v nemocnicích podle Jana Beneše zatím zvládnutelná.

Náměstkyně pro oblast školství Radka Trylčová sdělila, že je v současné době uzavřeno 5  škol, a to jedna střední škola v Klatovech, kde je zavedena distanční výuka, a dále čtyři školy základní - ve Stříbře, Plzni, Klatovech a v Horšovském Týně.

„Čísla nám rostou. Na základě informací středních škol bylo tento týden po testování zachyceno 340 pozitivních žáků, 21  pozitivních pedagogických pracovníků a 4 pozitivní nepedagogičtí pracovníci,“ upřesnila náměstkyně hejtmanky Radka Trylčová s tím, že jsou monitorovány i dětské domovy, které v tuto chvíli situaci zvládají.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24