Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Z lesa v Plzni - Zábělé se valil dým! FOTKY

06.04.2014 12:56     06.04.2014 13:19

Jak se QAPu podařilo zjistit, naštěstí nejednalo se o požár, ale o řízené pálení lesního porostu, navíc celý prostor měli v Zábělé pod přísným dohledem dobrovolní hasiči.

Zábělá3

V Plzni Zábělé, která je součástí Doubravky, v neděli dopoledne hořelo! Hustý dým se valil ve směru od lesa a na místě stálo i několik hasičských aut. Jak se QAPu podařilo zjistit, jednalo se o řízené pálení lesního porostu, navíc vše probíhalo pod dohledem hasičů.

,,V Zábělé hoří, bylo tam asi pět hasičských aut a valí se hustý dým. Jestli tam hoří les nebo tam někdo něco pálí, to nevím," hlásili QAPu svědkové událostí, kteří projížděli v neděli dopoledne kolem.

Jak se ukázalo, jednalo se pouze o pálení lesního porostu. ,,Ano, víme o tom. Jedná se opravdu jen o řízené pálení v lese a dohlíží na to dobrovolní hasiči, rozhodně se nejedná o požár," potvrdila QAPu dispečerka krajského operačního střediska hasičského sboru Plzeňského kraje.

Vinou suchého počasí, které panuje i v Plzeňském kraji, vyjíždějí hasiči k požárům lesa a trávy často...

Znovu apelují hlavně na záhrádkáře. Úklid zahrady bývá často spojen s nešvarem vypalování trávy a spalování odpadu a bohužel každoročně tyto požáry způsobují velké škody. ,,Tragické následky mívá nejen plošné vypalování porostů, ale i spalování porostů shrabaných či různých odpadů. Při silném větru dochází snadno k rozšíření ohně mimo ohniště. Hrozí nebezpečí přenesení požáru na jiný objekt nebo plochu se suchou vegetací," varují hasiči z Plzeňského kraje.

Jeden příklad za všechny, ve středu 2. dubna zasahovali hasiči v Pňovanech Plzni-severu. ,,Jednotky HZS Nýřany a Stříbro společně s jednotkami SDH Nýřany a Pňovany byly vyslány k požáru lesa mezi silnicí č. 605 a obcí Pňovany. Při příjezdu na místo se potvrdil pozemní požár lesa v počátku rozvoje na korunový v rozsahu 200 x 50 metrů. S ohledem na rozsah požáru hasiči vytvořili jedno dopravní vedení B a tři útočné proudy, které pokryly celou plochu požáru, a velitel zásahu si na místo povolal posilovou jednotku SDH Pernarec.Požár napáchal škody zhruba za 50 tisíc, hasičům se podařilo ochránit hodnoty odhadem za půl milionu. Příčina vzniku požáru se vyšetřuje," popisuje mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

FOTO:QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství