Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Šumavě vznikají krásné vinuté perly

31.10.2010 7:30

V malém městečku Kašperských Horách vyrábí Hedvika Zahálková vinuté perle a páteříky. Její skleněné skvosty získaly na jaře certifikát Originální produkt Šumava.

a
IMG_6391IMG_6416IMG_6428IMG_6547IMG_6833abcd

Certifikátem Originální produkt Šumava se pyšní Páteříky a vinuté perle ze Šumavy, které vyrábí Hedvika Zahálková z Kašperských Hor. Co jsou vlastně páteříky, ze kterých byly po staletí na Šumavě vyráběny růžence? Jak vypadá vinutá perla? Čtěte rozhovor s jejich autorkou, který pro Vás získal Qap.cz!

Co vlastně je vinutá perla a jak ji vyrábíte?

Mé výrobky se nazývají Páteříky a vinuté perle ze Šumavy a jsou certifikovány označením Originální produkt Šumava. Vinutá perla je ručně dělaný korálek. Mám pouze tyčky skla, které tavím při vysokých teplotách cca 800 až 1300 °C před speciálním hořákem a navíjím je na kovové tyčky, které jsou omočené ve speciální hmotě tak, aby šly korálky po vychladnutí stáhnout. Protože měkké sklo navíjím, říká se korálku vinutá perla. Perla také proto, že korálek je mnohem složitější než kdysi původní páteříky, je vyrobena z mnoha vrstev. Perly jsou potom malým skleněným světem, inspirací je mi hlavně příroda Šumavy, milí lidé...

Zmiňovala jste také páteříky...

Páteřík je označení pro původní jednoduché korálky, které používaly se pro výrobu růženců. Slova modlitby začínají Otče náš – Pater noster, z toho tedy název páteřík. Jsou leckdy křivé, ne úplně hezké. I když ve své sbírce mám malé staré korálky, které už měly tři vrstvy. Perla, to už je současný název pro náročnější korálek, ale princip výroby navíjením měkkého skla na tyčky zůstává stejný.

Jak daleko do historie sahá výroba šumavských vinutých korálků?

Na Šumavě jsou doložené sklárny již koncem 13. a počátkem 14.století. Samotné sklářství na Šumavě a s ním i výroba páteříků prodělaly několikrát rozmach a útlum výroby, zapříčiněné například válkami. Jedny z posledních výrobků které nás proslavily daleko za hranicemi byly úžasné secesní kusy, které jsou v současné době k vidění v muzeu v Kašperských Horách.

Jak jste se k výrobě vinutých perel a páteříků dostala?

Docela zajímavým a náhodným způsobem. Otloukala jsem omítky na našem starém domku a na omítce, na kterou kdysi použili písek z potoka, který protékal původní sklárnou, byl nalepený korálek – můj první páteřík. Postupem času jsem zjistila, že se i dnes dají korálky ručně vyrábět a netrvalo dlouho a začala jsem s vinutím perliček. Nyní se chystám rozšířit si své umění o další techniky, které učí italský mistr v tomto oboru. Budou novinkou pro další sezónu.

A jak dlouho se vinutým perlám věnujete?

Je to rok a kousek.

To je krátká doba a přitom jsou Vaše vinuté perly nádherné. Bylo náročné získat certifikát Originální produkt Šumava?

Na certifikát jsem si troufla, až když jsem se trošku vypracovala, protože na začátku člověk nedělá nic krásného, jsou to většinou ´šišoidy´ a úspěšnost výroby metodou pokus omyl není vysoká. Někdy se korálek povedl a pak se jich třeba deset nepovedlo, dneska už je toto skóre obrácené.

Jaký je o vinuté perly zájem? Kde si je mohou lidé prohlédnout a koupit?

Velkým přínosem pro mne bylo právě udělení certifikátu Originální produkt Šumava. Díky materiálům, které nám Regionální rozvojová agentura Šumava nechá vytisknout, se o nás - malých výrobcích, turisté snadněji dozví. A nejen turisté, ale i pořadatelé řemeslných trhů, a podobných akcí, kde mohu své výrobky prezentovat a na které jsme díky certifikátu zváni. Navíc mne tato značka zavazuje k tomu, aby mé výrobky měly stálou kvalitu, abych se snažila přinášet něco nového pro další zájemce o moji práci. Možnost koupit si mé výrobky je celoročně – stačí mne kontaktovat e-mailem, či telefonicky. Pro nadšence mohu zavézt svoji ´dílničku´ kamkoliv a společně s přednáškou předvést výrobu korálků, či nechat zkusit vyrobit si korálek vlastní. Přes léto je akcí více, nejčastěji pořádám akce pro veřejnost na schwarzenberské myslivně Březník nad Modravou.

Foto: archiv H. Zahálkové, Qap.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT