Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Na vánočních trzích v Plzni koupíte i originální šperky od uměleckých kovářů

17.12.2010 11:00

Ná vánočních trzích v Plzni na náměstí Republiky můžete zakoupit originální dárky pod stromeček. V jednom ze stánků najdete ručně vyráběné šperky a další umělecké předměty z nerez, oceli a železa.

a
aa1a2a3a4a5a6a7a8a9a10a11

Různých šperků z nerez oceli můžete leckde vidět spoustu. Atelier Black Art ale nabízí skutečné originály a vyrábí prsteny, náramky a další šperky i přímo na přání zákazníka. Jejich šperky a další drobnosti můžete nyní obdivovat a kupovat na vánočních trzích v Plzni!

Ve stánku atelieru Black Art jsme zastihli umělecké kováře Martina Dorta a Jana Vaníka. "Máme tu kované šperky z nerez oceli, různé náramky, prstýnky, náhrdelníky, ale děláme i jiné věci spony na opasky, na pláště, ty jsou potom z nerezu nebo i z černého železa," řekl QAPu.cz Martin Dort a dodal, že všechny šperky a další předměty vyrábí tři kováři z atelieru Black Art. "Jan Vaník, Jaroslav Tušek a já. Budeme tu až do konce vánočních trhů, tedy do čtvrtka 23. prosince."

Největší zájem je podle kovářů o to, zahřát se u ohně, když se ková. "Lidi se rádi dívají na práci a my jsem asi jediní, kdo tu něco dělá. Živý kování děláme tak od dvou hodin odpoledne až do konce trhů, tak do šesti. Přes víkend se ková víc, můžeme se tomu věnovat naplno, vzhledem k tomu, že přes týden je ještě zároveň otevřená naše Galerie Železný drak v Purkyňově ulici," řekl Jan Vaník a dodal: "Tady na trzích děláme věci, které se dají udělat snadno a rychle, dejme tomu podkovy pro štěstí, různé přívěsky nebo drobnosti, jinak klasické šperky potřebují větší péči, kterou nemůžeme dělat tady, jedině v dílně."

Nabídka uměleckých kovářů je široká, návštěvníky stánku zaujmou většinou i železné brýle, které se ale asi běžně nosit nedají.

"I tahle přeska na opasek je z nerezu, i když na to nevypadá, má ale patinu," vysvětlil Vaník u kousku, který vypadá, jako kdyby měl za sebou už pěkných pár století a pokračoval: "Záleží na vkusu zákazníka, tyhle věci jsou hodně oblíbené u fanoušků historie, šermířů, většinou jsou to různé doplňky ke kostýmům."

Kováři mají na trzích velkou výhodu, není jim zima. "Kdo ková, ten se zahřívá," smáli se Dort a Vaník.

A kolik originální ocelové prstýnky stojí?

"Jde o originální a ručně dělaný tovar, proto vždycky záleží na pracnosti jednotlivého kusu, ale dá se říct, že základní designy se u prstýnků pohybují od 250 do 600 korun. Jinak podstatnou náplní naší práce je zakázková výroba, kdy mají zákazníci možnost si přinést i vlastní předlohu nebo přijít s vlastní představou. Věc realizujeme na přání, cena je pak individuální, záleží, co si na nás zákazníci vymyslí za ´špeky´. Pro nás je to výzva a máme z toho radost!" dodal Vaník.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT