QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Divadelní léto pod plzeňským nebem chystá na příští rok kultovní grotesku

04.12.2021 9:49

15. ročník festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem už teď zná titul prémiové inscenace, kterou nabídne divákům v červnu a červenci příští rok. Vstupenky jsou na festival v předprodeji od 1. prosince.

Divadelní léto 2021_foto

V režii Šimona Dominika chystá 15. ročník festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem kulturní grotesku „Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho“ z roku 1965 je nejznámějším a také nejhranějším dílem Ladislava Smočka. Hra byla přeložena do čtrnácti jazyků, hrála se opakovaně ve většině evropských zemí, ale třeba i v Latinské Americe. Divácká srdce si získala především díky originálnímu humoru, který osciluje na hraně mezi fraškou a hlubokomyslným filozofováním.

„Naše nová inscenace by měla být mimo jiné i dárkem k autorovým devadesátým narozeninám, které v příštím roce oslaví,“ uvedl dramaturg Divadelního léta Jiří Janků. Obsazení i místo, kde scéna pro příští ročník vyroste, zveřejní festival na začátku roku 2022.

Divadelní léto má za sebou dvě extrémně náročné sezóny poznamenané pandemií. V roce 2020 byl festival nucen omezit program, nakonec se ale odehrál jako jedna z prvních kulturních akcí po jarním lockdownu. Sezóně 2021 pomohla spolupráce s pražským Spolkem Kašpar, se kterým festival spolupracoval při tvorbě inscenace „Romeo a Julie“. 

„V obou uplynulých sezónách si náš tým sáhl na dno. Jsme šťastní, že se nám Divadelní léto podařilo udržet, bez našich partnerů a podporovatelů bychom to ale nikdy nezvládli. Dík patří všem, v první řadě však městu Plzeň a Plzeňskému kraji,“ uvedla ředitelka Divadelního léta Marcela Mašínová.

Divadelní léto se za 14 let stalo největším open air divadelním festivalem v kraji a řadí se i k největším v republice. Plzeňský kraj festival nejen dlouhodobě podporuje, ale umožňuje mu například i spolupráci se sítí svých informačních center. Z ohlasů a komunikace s diváky vyplývá, že na festival míří stále častěji také příznivci divadla a turisté z celého Česka.

Na své si přišli i zahraniční návštěvníci, kteří nemluví česky. Nejen pro ně připravilo Divadelní léto premiéru tanečně pohybové inscenace s názvem „Slyšíš mě?“.

Dárkové poukazy Divadelního léta v ceně 2000, 1300, 1100, 1000 a 500 Kč lze zakoupit od 1. prosince prostřednictvím sítě GoOut.

 

foto: Divadelní léto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24