Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Vláda rozhodla o zařazení HHC na seznam návykových látek

15.02.2024 10:33

Vláda Petra Fialy na jednání 14. února 2024 rozhodla o zařazení HHC, HHC-O a THCP na seznam návykových látek.

gum medvídci_pixabay

„V souvislosti s eskalací situace, kdy nezletilé děti končí v nemocnici po požití bonbonů a cukrovinek s obsahem HHC, rozhodla vláda o zařazení HHC, HHC-O a THCP na seznam návykových látek, a to s účinností od momentu notifikace Evropskou komisí, nejdříve však od 1. března,“ uvádí vláda.

O případech, kdy děti končí po požití látky HHC v nemocnicích, informovala i Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje - Výjezdová oblast Západ.

„Látka HHC, tedy hexahydrokanabinol, pochází z konopí. Jedná se o látku, která zatím není v České republice zakázaná a prodává se především v podobě gumových medvídků. Po požití způsobuje halucinace, agresivitu, úzkost, ale také může dojít k bezvědomí a ohrožení životních funkcí. Zdravotnické záchranné služby se již s intoxikací touto látkou opakovaně setkaly," informovali záchranáři na svém facebookovém profilu.

Záchranáři vydali toto varování poté, co několik dětí skončilo s velkými problémy. „Některé děti skončily i v intenzivní péči. Bohužel nejde předem říct, jaká bude reakce organismu a nevíme nic o dlouhodobých účincích. Výrobky jsou volně dostupné na internetu a ve specializovaných prodejnách," uvádí se dále na stránkách záchranářů.

„Považuji za vyloženě zákeřné a morálně pokleslé prodávat takovou věc v podobě gumových medvídků, aby to lákalo hlavně děti. Snad vláda tuto látku rychle zreguluje," uvádí vedoucí lékař výjezdové oblasti.

Vláda na jednání 14. února 2024 rozhodla o zařazení HHC, HHC-O a THCP na seznam návykových látek.

„Jde o zařazení na seznam do konce roku 2024. Během tohoto období je nutné přijetí novely zákona o návykových látkách, která má regulovat prodej HHC, kratomu a podobných látek, aby nebyly dostupné nezletilým dětem, obdobně jako je tomu u alkoholu a tabáku,“ uvádí vláda.

Foto ilustrační Pixabay

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT