Auto CB ŠKODA nový SUPERB

20 krabic dokumentace = nová nemocnice v Klatovech je hotova

20.08.2012 9:40

Už v říjnu přivítá nová nemocnice v Klatovech první pacienty. Teď se nemocnice vybavuje nábytkem a na září se chystá den otevřených dveří. Na podrobnosti jsme se ptali nejen ředitele nemocnice.

nemocnice klatovy
Nová Klatovská nemocnice2Nová Klatovská nemocniceNová Klatovská nemocnice1Nová Klatovská nemocnice3Nová Klatovská nemocnice4Nová Klatovská nemocnice0

Nová klatovská nemocnice, za níž Plzeňský kraj zaplatí 977 milionů korun, přivítá první pacienty v říjnu. Nejprve začnou v novém monobloku fungovat ambulance a následně i lůžková oddělení. Redakci QAP.cz to oznámil ředitel nemocnice František Lešundák. Uvedl v souvislosti s tím, že si v pondělí se zástupci investora převzal od dodavatele hotovou stavbu.

4500 ks nábytku a 20 obrovských krabic dokumentace

Převzetí druhé dokončovací etapy je podle koordinátora výstavby nemocnice Romana Dohnala jedním z nejvýznamnějších procesů v celém projektu. „Od teď je objekt náš. Ihned tak začaly práce vedoucí ke zprovoznění,“ uvedl Dohnal s tím, že do konce srpna bude probíhat rozmísťování vybavení v interiéru nemocnice na svá konečná místa a v září bude následovat jejich technické zkoušení a schvalovací procesy včetně kontrol bezpečnosti.

Při předávání stavby si zástupci kraje a nemocnice převzali mimo jiné i 3600 kusů zdravotnické techniky a 4500 kusů nábytku. K nim přebírali i dokončovací stavební práce související s instalací zařízení a úpravou okolí nemocnice a také 20 obrovských krabic dokumentace.

Bude den otevřených dveří

Než se 1. října začnou do nových prostor stěhovat lékaři a sestry a s nimi zdravotnický materiál, léky a zdravotnická dokumentace, bude moci nové prostory navštívit i veřejnost. „Na konec září chystáme Den otevřených dveří. Termín ještě upřesníme. Hledáme takový, který nenaruší proces zprovozňování a zároveň bude co nejlépe vyhovovat zájemcům o prohlídku. Podle loňského dne otevřených dveří a dopisů a mailů, které dostáváme, je zájem veřejnosti o nemocnici nepředstavitelný,“ doplnil ředitel nemocnice.

„Denně jezdím kolem do práce. Sledoval jsem, jak nemocnice rostla a samozřejmě bych rád viděl i jak vypadá uvnitř. Bude-li ta možnost si ji prohlédnout celou, určitě přijdu,“ říká Jan Beníšek z Klatov.

nemocnice klatovy

Stavba spolkne 1,4 miliardy korun
Největší investice kraje vzbuzuje zájem nejen mezi veřejností. Pod drobnohledem je právě i kvůli technické a finanční náročnosti. Celková cena bude mírně nad hranicí 1,4 miliardy korun, přičemž třetinu pokryjí dotace. Hrubá stavba byla vysoutěžena ještě bývalým vedením kraje za 788 milionů korun. Tuto sumu později zastupitelé napříč celým politickým spektrem sice navýšili, neboť projekt vykazoval nedostatky, které bylo nutné napravit, ale následně se dařilo výrazně spořit a cena se vrátila do původního rozsahu.
„V dalších etapách, které zahrnovaly třeba zdravotnické vybavení, diagnostické technologie, nábytek, telefonní ústřednu a dokončovací stavební práce, bez čehož nemocnice nefunguje, se postupně podařilo zpět ušetřit až 200 milionů. Vzhledem k rozsahu a kvalitě vybavení je tak cena nemocnice v Klatovech na české poměry velice příznivá,“ uvedl radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Václav Šimánek.


Jeho slova potvrdil i jeden z největších expertů v zemi na medicínské přístroje profesor Peter Kneppo z Katedry biomedicínského inženýrství ČVÚT. „Při zadávání veřejné zakázky na dodání jedné části zdravotnických technologií byl realizován zvlášť precizní postup, kdy si investor nechal vypracovat studii o přiměřenosti vybavení vzhledem k typu a velikosti nemocnice a k ní i rozbor obvyklých tržních cen přístrojů. Tyto ceny pak vzal, snížil je o pět procent a až takto snížené ceny dal do veřejné soutěže jako nepřekročitelné. Tlak na cenu vedl k tomu, že vítězná nabídka vedla ještě k dalšímu snížení cen o dalších pět procent,“ popsal Kneppo.

Lékaři i pacienti jsou natěšení

Lékaři se již do nového těší. Očekávají vyšší komfort nejen pro sebe, ale zejména pro pacienty. „Dojde například ke sjednocení péče o úrazy do jednoho pracoviště, tedy spojení chirurgie a ortopedie v rámci péče o traumata,“ říká náměstek ředitele nemocnice pro léčebnou péči Jaromír Vondrů.
Pacienti se jednoznačně shodují s lékaři, že druhé největší město kraje a jeden z největších okresů v ČR novou nemocnici už nezbytně potřebují. „Chození po vyšetřeních mezi několika budovami je pro nás starší lidi vyčerpávající. A třeba při pobytu na chirurgii jsme měly s muži jednu společnou sprchu, kde byl jen časový rozpis, kdy je pro muže a kdy pro ženy,“ sděluje nepříjemné zážitky, které se brzy stanou historií, obyvatelka Klatovska Anna Šůsová.


Do nového monobloku se přesune většina lůžkových oddělení, včetně intenzivních lůžek, operační sály, ambulance či lékárna. V objektu bude 238 lůžek. Plzeňský kraj zaplatí za nemocnici 977 milionů korun. Dalších 447 milionů přidá Evropská unie prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad.

DSCF4375

U nové nemocnice se právě dokončuje kruhový objezd - foto ze 16. srpna 2012


Nová klatovská nemocnice
Doba výstavby 2008 až 2012
Investice kraje 977 mil. Kč
Dotace ROP Jihozápad 447 mil. Kč
Počet lůžek 238
Hlavní oddělení (pracoviště) ARO, dětské odd., gynekologicko-porodnické odd., chirurgie, interna, JIP + DIP, lékárna, oční odd., ORL, ortopedie, neurologie, RDG, rehabilitace, ambulantní trakt, operační, porodní a zákrokové sály

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství