Do Českého lesa se zpátky vrací voda, obnovují se v minulosti odvodněné mokřady

05.10.2021 9:47

Mokřady patří v naší krajině k těm nejohroženějším místům, řada z nich byla v minulosti odvodněna. Ochránci přírody ve spolupráci s Lesy ČR proto vybrali lesní porosty, kde se rozhodli vodní režim obnovit.

Přehrážka po realizaci, Z. Myslík

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR ve spolupráci s Lesy ČR vytipovala některé lesní porosty, kde chtějí obnovit v minulosti odvodněné mokřady. Jedním z nich je i olšina nedaleko obce Železná. V odvodňovacích korytech tu bylo letos v létě vybudováno 13 příčných přehrážek, které do rozsáhlé olšiny vracejí vodu a brání jejímu rychlému odtoku z krajiny.

Mokřady fungují jako houba – vodu nasají, zadrží a během období sucha ji postupně uvolňují. Dokážou tak zabránit povodním nebo zmírnit jejich dopady. Olšina u Železné zadrží vodu na ploše větší než pět hektarů, nově vzniklé tůně budou sloužit pro rozmnožování obojživelníků a dalších vodních organismů,“ vysvětluje Miroslav Žižka, lesník z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Podmáčené olšiny jsou jedním z nejcennějších lesních biotopů v CHKO Český les. Vybudování přehrážek mělo velmi rychlý efekt, v současnosti je území zcela zamokřeno,“ doplňuje Miroslav Žižka.

Náklady na vybudování přehrážek činily necelých 150 tisíc. Zdrojem financí byl program Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny Ministerstva životního prostředí.

 

foto: Z. Myslík

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24