QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Šumava je pod sněhem. Podívejte se na fotky z webkamer

20.04.2024 7:49

Zatímco větší část zimní sezóny byla bez sněhu, v těchto dnech je Šumava bílá. A právě Šumava má nyní největší sněhovou nadílku.

Špičák Areál Špičák Areál

"Nejvíce sněhu je teď na Šumavě, zhruba nad 800 metrů leží od několika centimetrů do 10 cm, ale na hřebeni 13 až 23 cm," informoval v pátek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Už během čtvrtka hlásila Šumava sněhovou nadílku, u Prášil na Zlatém Stolečku přibylo jen během dne 14 cm nového sněhu.

Další sněžení přinesla podle meteorologů na naše hory tlaková níže, která postupuje z Dánska nad Polsko. Sněžit začalo od západu už v pátek v dopoledních hodinách. Na Šumavě nejvíce sněžilo v hřebenových polohách. Mokrý sníh ale leží i níže.

Ve vyšších horských polohách napadlo do sobotního rána nejčastěji 5 až 20 cm sněhu. "Sníh dnes ráno místy leží i v polohách okolo 500 m n. m. Největší přírůstky sněhu jsme naměřili dle očekávání na Šumavě. Na stanici Blatný vrch připadlo 34 cm a leží tam už 51 cm, na stanici Plechý připadlo 30 cm a leží tam okolo 45 cm sněhu," informoval aktuálně ČHMÚ.

Meteorologové varují například před sněhovými jazyky.  "Sníh se už bude akumulovat i ve vyšších polohách, kde může napadnout kolem 5 cm. Přechodně a krátkodobě, po intenzivnější přeháňce, se udrží tenká vrstva odtávajícího sněhu i ve středních polohách, zejména ráno a dopoledne," uvádí meteorologové.

Sněžení bude slábnout zejména v noci ze soboty na neděli. "To se bude ještě více ochlazovat a od vyšších poloh se může přechodně vyskytnout i náledí," varují dále meteorologové s tím, že pozor si musí dávat hlavně řidiči, kteří už mají na vozech letní pneumatiky.

 

Foto: www.spicak.cz,www.sumava.eu, www.arber.de

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT