Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

19.05.2024 16:02

Bouralo se na dálnici D5, auto narazilo do svodidel na km 114 ve směru na Prahu. Jeden pruh je neprůjezdný.

Další nehoda je u Chotíkova na silnici 20, střetla se dvě auta. Nehoda je bez zranění

Bobry porazila auta, jeden přežil

18.04.2012 8:39

V neděli 15. dubna vyjížděli záchranáři z DES OP Záchranné stanice živočichů v Plzni ke dvěma bobrům, které patrně srazilo auto. Ten na Domažlicku měl větší štěstí.

Bobr na Domažlicku, kterého patrně porazilo auto, už je zpět v přírodě. Jeho kolega z Borské přehrady tolik štěstí neměl. Záchranáři z DES OP Záchranné stanice živočichů vyjížděli k oběma hlodavcům v neděli 15. dubna.

"První a autem přejetý bobr byl nalezen v neděli ráno MVDr. Martinem Holou na vozovce vedoucí přes hráz Borské přehrady. Nevím, jak dopadl automobil, pokud to tedy nebyl cyklista, který bobra srazil, ale musela to být velká rána, jelikož zvíře bylo doslova rozsekané a rozházené po celé vozovce," popsal smutný obrázek vedoucí stanice Karel Makoň.

Druhý bobr naštěstí přežil. Byl odchycen v neděli v lesní oplocence na Domažlicku u Filipovy Hory. "Tam byl pravděpodobně vyhnán jiným bobrem a nebo se ukryl po střetu s automobilem. Zvíře mělo natržený kožich na zádech a chovalo se poměrně klidně," uvedl Makoň s tím, že po převozu na záchrannou stanici živočichů do Plzně byl bobr na veterinární klinice v Lobzích přispán, prohlédnut a na stanici následně ošetřen. "V úterý 17. dubna byl vypuštěn zpět do volné přírody na náhradní lokalitu, kde se bobři již vyskytují."

Bobrů v Plzeňském kraji přibývá

"Tento zajímavý a zároveň náš největší hlodavec se postupně rozšiřuje na všechny toky v Plzeňském kraji," prozradil Makoň a dodal: "Je to noční živočich a v Plzni můžete najít stopy po jeho práci, jak na řece Radbuze u Dobřan, tak dnes už i pod Borskou přehradou, u vodárny či na řece Berounce pod Plzní."

Foto: Bohumil Mášek

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT