QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Šest míst v Plzni čeká během pár dnů proměna - VIZUALIZACE

11.09.2017 15:03

Chodské nebo Školní náměstí, ale například i prostor U Ježíška v Plzni čeká v příštích dnech proměna k lepšímu. Na Chodském náměstí vznikne například prostor k posezení...

02_Chodske namesti
02_Chodske namesti01a_Skolni namesti01b_Skolni namesti_podchod.03_Kollarka04_zemnik05_Podmostel06_Bukovec

Celkem šest míst v Plzni projde v tomto týdnu úpravou v rámci festivalu veřejného prostoru TUTO MĚSTO. Postará se o to šest týmů architektů a krajinářů s pomocí dobrovolníků.

Vylepšení se dočká Školní a Chodské náměstí, plácek u křižovatky Kollárovy a Kovářské ulice, prostor pod mostem Milenia, zemník u Ježíška a planina ´Na májce´ v Bukovci. Doprovodný program nabídne několik přednáškových večerů, ale především závěrečnou sousedskou slavnost na dotčených místech.

Festival se uskuteční díky podpoře z grantového programu Prazdroj lidem. Cílem je zlepšit plzeňský veřejný prostor a ukázat občanům, že jeho podobu mohou sami ovlivnit. "Tímto tématem se zabýváme dlouhodobě. Od roku 2012 Plzeňané přidávají své nápady na zvelebení svého okolí do Otevřené výzvy Pěstuj prostor, kterou vyhlašujeme. Ty nejlepší jim potom pomáháme uskutečnit," říká Marek Sivák, předseda spolku Pěstuj prostor. "Věříme, že festivalová forma realizace úprav, kterou jsme letos zvolili, přitáhne k veřejnému prostoru ještě více pozornosti. Na pomoc jsme si přizvali i přední české odborníky – krajinářského architekta Vladimíra Sittu, sochaře Kurta Gebauera a architekta Jiřího Zábrana,“ dodává.

Na proměnu vybraných míst budou mít architekti pět dní, nebudou však na práci sami. "Kromě autorů podnětů jim pomůžou i dobrovolníci z řad široké veřejnosti. Zapojit se může každý, kdo má zájem přispět ke zvelebení svého okolí. Hlásit se mohou na info@pestujprostor.cz,“ říká koordinátorka festivalu Silvie Hašlová.  "Vítáni jsou ale i kolemjdoucí, kteří se mohou kdykoliv přijít podívat, jak práce pokračují. Účastníci workshopu určitě ocení podporu ve formě slovní pochvaly, přidané ruky k dílu nebo donesené domácí buchty“ dodává.

"Vyvrcholením celého festivalu bude série sousedských oslav pro širokou veřejnost na proměněných místech v sobotu 16. září od 17 hod. Uskuteční se v rámci celorepublikového festivalu Zažít město jinak, který se snaží inspirovat lidi, aby místa ve svém okolí využívali i jiným – příjemnějším – způsobem, než jsou běžně zvyklí. Program oslav je v režii místních, spojujícím prvkem však bude hudba a dobré jídlo, které s sebou může donést každý návštěvník ,“ zve Hašlová.

FOTO: TUTO MĚSTO

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT