Trojka i Čtyřka myslí na ježky! Plzeňské obvody jim připravily zimoviště

29.11.2023 9:25

I v letošním roce mohou ježci najít zázemí v zimovištích, které jim nechal připravit třetí i čtvrtý městský obvod. Po výhrabu listí pro ně bylo vytvořeno několik hromádek, ve kterých se mohou schovat.

Zimoviště ježci_ÚMO3 (6)

Do ankety, zda zimoviště zřídit, se už v loňském roce zapojili také obyvatelé třetího obvodu prostřednictvím sociálních sítí a byli jednomyslně pro.

„Letos jsme zimoviště pro ježky zřídili na sedmi místech. Najdete je ve Štruncových sadech v parku před stadionem, v Lábkově ulici u cyklostezky, v ulici K Merfánům na Nové Hospodě, v parku ETZ v Doudlevcích, v parku Na Hvězdě, v ulici Heyrovského u domu č. p. 33 a v areálu Škodaland,“ jmenuje konkrétní místa starosta MO Plzeň 3 David Procházka.

Zimoviště ve formě kupek tvoří klacky stromů a shrabané listí, ve kterém si ježek dokáže vytvořit poměrně suché a teplé hnízdo a může zde přečkat tuhé zimní měsíce. Zimoviště je opatřené informativní cedulí a zůstane až do jarních měsíců, kdy bude nejprve opatrně prohledáno a poté odstraněno. „Prosíme, aby kupky nikdo neničil, možná v nich spí ježek,“ žádá starosta.

Zimoviště pro ježky připravil i čtvrtý plzeňský obvod. „Na Čtyřce jsou opět zimoviště pro ježky, a to už čtvrtým rokem. Najdete je v parku V Homolkách. Kupky listí pomáhají ježkům přezimovat ve stavu takzvané hibernace. Moc děkujeme za Vaši ohleduplnost. Společně tak pomůžeme užitečným živočichům přečkat zimní měsíce," uvedl obvod.

Ježci se nám odmění pomocí při dodržování přírodní rovnováhy, zkonzumují totiž velké množství škodlivého hmyzu a slimáků. Tento malý bodlináč dokáže spořádat během noci téměř tolik potravy, kolik sám váží. Hlavní důvod, proč ježků ubývá, je přitom právě nedostatek úkrytů.

Foto ilustrační ÚMO 3

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT