QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Lidé v Plzeňském kraji se stále častěji setkávají s podvodníky v online prostředí

11.04.2024 17:00

V posledních dnech policisté opět přijali velké množství oznámení o podvodech v online prostředí. Dochází k tomu i přes neustálé varování a upozornění, aby lidé byli obezřetní, nestali se oběťmi podvodníků a nepřišli o své úspory.

Platba online_foto Pixabay

Policisté znovu apelujeme na lidi, aby byli obezřetní a chránili svoje finanční prostředky. "Dbejte zvýšené opatrnosti při cizích telefonátech. V případě, že by byly vaše peníze v ohrožení, banka koná vlastní opatření, nikdy od vás nebude požadovat nestandardní transakce, abyste zrušili účet, převedli peníze na jiný účet nebo peníze vybrali a vložili do bitcoinmatu. Nikdy nikomu také neposkytujte přístupy k vašemu internetovému bankovnictví, ofocené doklady ani osobní údaje s daty narození. Neinstalujte si do vašich zařízení programy pro vzdálený přístup. Nenechte se zlákat ani vidinou snadného zbohatnutí nebo romantického vztahu," uvedla mluvčí policistů Dagmar Brožová.

Pozor na podvodné bankéře, kteří informují zákazníky o tom, že na jejich účtu byla provedena podezřelá platba, a aby nebyly ohroženy jeho finanční prostředky, je potřeba zaslat všechny peníze na „chráněný“ účet.

Jiné ženě přišla SMS zpráva o přeplatku daně. "V ní byl odkaz, kdy po jeho otevření žena vyplnila přihlašovací údaje k bankovnímu účtu. Pak jí volal údajný pracovník banky, ženě uvedl, že její účet byl napaden a že má zadat nový PIN kód. Z jejího účtu poté odčerpal 17 tisíc korun. Další ženě přišla SMS s informací o chybějících údajích pro doručovaný balíček a s odkazem na stránky vypadající jako stránky pošty. Žena tam pak zadala údaje k platební kartě včetně CVV kódu. Poté začaly z jejího účtu odcházet peníze, postupně se jednalo o 16 tisíc korun. Jiný muž úplně stejným způsobem přišel o 17 tisíc korun. Podobný odkaz přišel e-mailem muži, který po vyplnění údajů pak potvrdil přístup do internetového bankovnictví. Přišel o 91 tisíc korun," dodala mluvčí policistů s tím, že k častým podvodům dochází v souvislosti s vidinou zbohatnutí v rámci investování do kryptoměny, při inzerci na internetových portálech či při dopisování s vojáky či lékaři v zahraničí.

Foto Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy