QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Epidemiologická situace je v kraji stále dobrá, říká Krizový štáb

05.01.2022 14:31

Krajský krizový štáb zhodnotil covidovou situaci. Po Novém roce dochází opět k pomalému nárůstu počtu záchytů onemocnění covid pozitivních případů. Rychlé šíření omikronu by mohl znamenat velký nápor na nemocnice.

CG0A4939

Je třeba se na tuto situaci připravit a přijmout taková opatření, aby byla zachována činnost v důležitých oblastech infrastruktury. Připravujeme se na to už druhý týden. Již mezi Vánocemi jsme kontaktovali velké firmy, které jsou součástí kritické infrastruktury, jako jsou dopravci, veřejnoprávní organizace, vodárny, teplárny, Správa a údržba silnic Plzeňského kraje i další, a požádali jsme je, aby přijaly opatření pro zajištění svých služeb,“ říká hejtmanka Ilona Mauritzová.

Podle ředitele Krajské hygienické stanice Michala Bartoše je v Plzeňském kraji epidemiologická situace dobrá. Stále je zde nízká incidence, ale čísla posledních dnů pomalu stoupají na 500 denních záchytů.

Na území Plzeňského kraje už došlo i k záchytu omicronu, čísla jsou však zatím malá, jde o komunitní šíření,“ konstatoval Michal Bartoš.  

Informoval Krizový štáb, že požádal Armádu ČR o přidělení dvou mobilních odběrových týmů. Od 10. ledna by měl být jeden nasazen ve FN Bory Plzeň a druhý v nemocnici v Domažlicích. „Měly by vyjíždět do případných ohnisek nákazy a jinak budou využívány pro posílení kapacit testovacích míst,“ upřesnil.

K dnešnímu dni 5. ledna je v Plzeňském kraji evidováno 122 pacientů, z toho je 100 pacientů ve standardní péči a 22 v intenzivní péči. Dochází také k přechodnému překlápění lůžek do běžného provozu. V případě FN je to 1 oddělení standardní péče a 1 oddělení intenzivní péče.

Očkování v kraji probíhá podle vedoucího Odboru zdravotnictví Jana Karáska plynule bez problémů. „Naočkováno máme v Plzeňském kraji ve věku 5 až 11 let celkem 626 dětí. Těch, kteří projevili zájem o očkování a zatím si nerezervovali termín pro očkování je 1867, což je velmi pěkné a lze říci, že i v tomto případě probíhá očkování plynule,“ vyčíslil Jan Karásek. Připomněl, že očkování dětí probíhá ve FN Plzeň, na EUC klinice Plzeň, v Klatovské, Domažlické, Stodské a Sušické nemocnici a u praktických lékařů pro děti a dorost. K dnešnímu dni bylo v Plzeňském kraji vyočkováno celkem 853 746 dávek.

Ověření mutace omikron tzv. diskriminační PCR testy u vzorků, u nichž je podezření na novou mutaci, provádí v současné době FN Plzeň, Bioptická laboratoř Plzeň a laboratoř Klatovské nemocnice.

 

foto: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24