Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zoologická a botanická zahrada v Plzni pořádá již tradičně Vyhánění zimy

24.02.2010 14:59

Přijďte společně s maškarním průvodem z plzeňské zoologické a botanické zahrady vyhnat zimu. Čeká na Vás nejen spousta zábavy, ale odpoledne si můžete pochutnat na pravé české zabíjačce s ochutnávkou zabijačkových specialit. Konat se ale hlavně bude i další soutěž v pojídání koblih na čas a množství.

Zoologická a botanická zahrada v Plzni obnovila v roce 2004 tradici masopustu, který se v minulých letech objevil i v programu Smetanovských dnů. Podle tradice se však masopustní veselí může konat jen jednu sobotu. Proto se setkávaly dvě masopustní oslavy v jednom termínu a vznikla tak nová tradice. Při masopustním průvodu z Vinic do centra města nikdy nechyběl prvek vyhánění zimy v podobě topení Bakchuse (symbol zimy). Od roku 2003 se navíc slaví v Zoologické a botanické zahradě příchod ročních období.

Vyhánění zimy se uskuteční 28. února a začne už ve 14 hodin před 7. základní školou v sídlišti Vinice. Maškarní průvod s harmonikářem, bábou s nůší, kobylou, Bakchusem a ozdobeným pivovarským vozem se odtud vydá na statek Lüftnerka v zoologické a botanické zahradě. Zde nechá vůdce průvodu Jaromil I. setnout hlavu statkářova kohouta, jemuž se za vinu dává, že ráno ještě pořád vstáváme do tmy.
Poté se průvod vydá ke Kalikovskému mlýnu.

Tam bude okolo 15. hodiny definitivně vyhnána zima. Před odchodem z tohoto stanoviště vybere Jaromil I. se svými pomocnicemi nejvtipnější a nejzajímavější maškary. Ceny však dostanou až v restauraci Zachs pub. Vyhánění zimy pak bude pokračovat pravou českou zabíjačkou s ochutnávkou zabijačkových specialit, hlavně ale další soutěží v pojídání koblih na čas a množství.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT