Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Pivo umí nejlépe natočit Miroslav Vorlík ze Spilky!

15.06.2010 18:05

Vítězem regionálního kola soutěže International Master Bartender 2010 se v Plzeňském Prazdroji stal Miroslav Vorlík z domácí Restaurace Na Spilce. Společně s dalšími nejlepšími výčepními tak postupuje do národního kola.

26
123456788a91011121314151617181920212223242526 10a

V Plzeňském Prazdroji se v úterý 15. června konalo regionální kolo soutěže v čepování piva Pilsner Urquell International Master Bartender 2010. V konkurenci dvaatřiceti výčepních nakonec zvítězil domácí Miroslav Vorlík z Restaurace Na Spilce.

Právě on potěšil porotu nejlépe načepovaným a naservírovaným pivem - třetinkou a půllitrem Plzeňského Prazdroje. Porotci přitom sledovali nejen, zda před čepovaním zvlhčil sklenici a zkontroloval její čistotu, ale také zda čepoval pivo pod úhlem 45° a zda vytvořil hustou pěnu bez bublin.

Odlišné bylo i čepování do třetinky a do půllitru. "Do třetinky čepujeme klasicky a pěna má být 35 mm nad hladinou piva. Do půllitru budete čepovat takzvaně ´na hladinku´, což je staročeský způsob. Pivo se má načepovat bez přerušení s lavinovým efektem," zdůraznil některá z přísných kritérií moderátor soutěže Jonáš Novotný, který se staral o příjemnou atmosféru během celé soutěže i tím, že povzbuzoval soutěžící k výkonu a zbavoval je nervozity.

Po krátkém teoretické testu, ve kterém 32 výčepních prokázalo své znalosti v oblasti technologie vaření piva, správné péče o pivo i historie piva Pilsner Urquell, došlo na disciplínu nejdůležitější - čepování piva! Jako první se za nádhernou, zlatě zářící pípu postavil Eduard Šujber z litoměřického Radničního sklípku a se ctí se zhostil i nelehké části - minimálně minutového proslova na libovolné téma: o pivu, o ´své restauraci´, o dobrotách, které nabízejí v kuchyni, prostě čemkoliv, čím by zabavil hosty - suplované tentokrát publikem a porotou.

Pak už se v rychlém sledu za pípou střídali výčepní z restaurací, hotelů, hospod a pivnic, kteří přijeli například i z Mostu, Sušice, Vimperka, Jindřichova Hradce, Loun, Rakovníka, Žatce, Kašperských Hor, Stříbra, Chodova, Nových Hamrů, Kralovic, Týna nad Vltavou, Písku i Českých Budějovic. "V Budějovicích čepujete Plzeň, jo? Tak to má být," radoval se Jonáš Novotný, když u pípy vítal předposledního soutěžícího Bohuslava Grubera z Restaurace Juvel.

Mezi muži se neztratily ani tři zástupkyně něžného pohlaví - z vimperského Hotelu Zlatá hvězda přjely hned dvě, Soňa Miháliková a Jolana Kutilová. Plzeň měla v soutěži také dámu, a to Štěpánku Bönischovou z Restaurace 21.

Porotě se nakonec nejvíc líbil výkon Miroslava Vorlíka z Restaurace Na Spilce. Cenu vítězi - pivo Pilsner Urquell na půl roku zdarma - předal starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka: "Plzeňské regionální kolo bylo hodně vyrovnané. Ale každý, kdo viděl Miroslava Vorlíka čepovat a slyšel ho o pivu hovořit, nemohl o jeho vítězství zapochybovat!"

"V soutěži Master Bartender hledáme sebevědomou osobnost, která dokáže přispět k šíření slávy piva Pilsner Urquell světem," vyzýval už před soutěží k nejlepším výkonům účastníky Václav Berka a dodal: "Dokážeme totiž uvařit pivo tak, jak se má vařit, dokážeme dodat pivo tak, jak je třeba, a tak, jak má chutnat. Pokud ale Pilsner Urquell není správně podáván, ve správné sklenici, při správné teplotě, s patřičnou péčí a odbornou znalostí výčepního či barmana, který rozezná pivo s velkým P od piva obyčejného, je jasné, že zákazníci přicházejí o plný požitek z piva."

Národní kolo se uskuteční 10. srpna a utká se v něm celkem 20 finalistů - nejlepších barmanů ze všech regionálních kol, ta se konají ještě 16. a 17. června v Praze a 18. června v Ostravě.

Společně s Miroslavem Vorlíkem postupují z Plzeňského regionálního kola ještě čtyři další nejlepší: druhý Ronald Steiger z Penzionu Na Lukách v Sušici, třetí František Šlapák z Restaurace U Reinerů v Písku, čtvrtý Petr Čapek z restaurace U Salzmannů v Plzni a pátý Miloslav Bělský z Restaurace Sokolovna v Sušici.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT