Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňský kraj opět postihne vytrvalý déšť! O víkendu mohou hladiny řek překročit i 3. SPA

30.05.2024 18:38

Vzhledem k předpovědi meteorologů lze očekávat, že vydatný déšť, který dorazí na území Plzeňského kraje v pátek 31. května po poledni, bude zvedat hladiny vodních toků.

Naplavka_Radbuza 24_5_2024 foto QAP (9)

Od pátečního odpoledne do nedělního rána se budou hlavně v západních částech ČR vyskytovat vydatné srážky s úhrny 30 až 60 mm, lokálně až 80 mm. "Vzhledem k silnému nasycení půdy v těchto oblastech budou toky reagovat na vydatné srážky výraznými vzestupy hladin s dosažením SPA, především v oblastech odvodňujících Šumavu, Český les a Krušné hory," uvedli meteorologové s tím, že aktuálně se 1. SPA vyskytuje na tocích v povodí Mže a na Berounce.

Během soboty pak dojde k prudkým vzestupům hladin s možností překročení i 3. SPA. "Voda se v některých řekách může vylévat z břehů do okolní krajiny. Možný je zvýšený odtok vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě i průtok vody přes komunikace, hrozí riziko aquaplaningu. Doporučujeme se vyvarovat koupání, plavání, jízdy lodí apod. v korytě toku a bezprostředním okolí. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů," dodali meteorologové.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství