QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hasiči z Plzeňského kraje odjeli na pomoc s požárem lesa v Hřensku - FOTKY

26.07.2022 9:21     26.07.2022 11:21

Požár v NP České Švýcarsko vypukl v neděli 24. července ráno a v pondělí 25. července večer se přiblížil k Hřensku. Plzeňští hasiči byli povoláni na pomoc.

HZSPK v Hřensku_HZSPK (13)
HZSPK v Hřensku_HZSPK (36)HZSPK v Hřensku_HZSPK (12)HZSPK v Hřensku_HZSPK (17)HZSPK v Hřensku_HZSPK (18)HZSPK v Hřensku_HZSPK (15)HZSPK v Hřensku_HZSPK (20)HZSPK v Hřensku_HZSPK (1)HZSPK v Hřensku_HZSPK (21)HZSPK v Hřensku_HZSPK (22)HZSPK v Hřensku_HZSPK (23)HZSPK v Hřensku_HZSPK (25)HZSPK v Hřensku_HZSPK (14)HZSPK v Hřensku_HZSPK (11)HZSPK v Hřensku_HZSPK (24)HZSPK v Hřensku_HZSPK (16)HZSPK v Hřensku_HZSPK (19)HZSPK v Hřensku_HZSPK (31)HZSPK v Hřensku_HZSPK (28)HZSPK v Hřensku_HZSPK (35)HZSPK v Hřensku_HZSPK (33)HZSPK v Hřensku_HZSPK (13)HZSPK v Hřensku_HZSPK (26)HZSPK v Hřensku_HZSPK (27)HZSPK v Hřensku_HZSPK (29)HZSPK v Hřensku_HZSPK (30)HZSPK v Hřensku_HZSPK (32)HZSPK v Hřensku_HZSPK (34)hasici odjezd d hrenska 3hasici odjezd do hrenskahasici odjezd do hrenska5hasici odjezd do hrenska6hasici odjezd do hrenska7hasici odjezd do hrenska8hasici odjezd do hrenska9hasiciodjezd do hrenska

Hasiči Plzeňského kraje byli povoláni na pomoc do Hřenska. „Zítra brzo ráno vyrazí do Hřenska na pomoc další technika a hasiči. Na základě dnešní domluvy krajského ředitele Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje a generálního ředitele HZS ČR Vladimíra Vlčka půjde o 3 odřady složené z příslušníků a techniky HZS Středočeského kraje, HZS Libereckého kraje, HZS Plzeňského kraje + Záchranný útvar HZS ČR,“ uvedl Hasičský záchranný sbor ČR na svém Facebooku.

„Tyto odřady budou složeny z celkem 56 hasičů a 24 kusů techniky. Na místě budou v 7h a přidají se ihned k našim kolegům, kteří bojují s rychle se šířícími požáry v těžko přístupném terénu Národního parku České Švýcarsko.“

Odjezd hasičů potvrdil Michal Holeček. „V souvislosti s požárem lesa u obce Hřensko (okr. Děčín, Ústecký kraj) a na základě požadavku HZS Ústeckého kraje bylo řídícím důstojníkem MV GŘ HZS ČR rozhodnuto o vyslání odřadů pro hašení lesních požárů. Odřad HZS Plzeňského kraje bude odjíždět z požární stanice Plzeň - Slovany dne 26. července ve 3:00,“ upřesnil mluvčí hasičů Plzeňského kraje.

Požár způsobuje zápach vzduchu v širokém okolí. Hasiči evidují velký počet volání s nahlášením zápachu kouře, dokonce i z Prahy. „Možná některé z Vás ve středních a východních Čechách v úterý ráno probudil neobvyklý zápach ve vzduchu. Jedná se s o kouř z požáru v okolí Hřenska. Se změnou větru za frontou na severozápadní proudění se totiž dostává tento kouř velmi daleko až do oblasti středních, východních Čech a severních oblastí Vysočiny,“ uvedlo ČHMÚ.

AKTUALIZACE

"Za Plzeňský kraj byl ve 3 hodiny ráno vypraven odřad na pomoc v boji s požárem lesa na Hřensku. Odřad již v 6 hodin byl na místě určení a hned se hasiči zapojili do činnosti. Na místě kde bylo zřízeno čerpacího stanoviště museli nahradit velkokapacitní čerpadlo z Litoměřic, které mělo technickou závadu a nebylo možné dodávat vodu na požářiště. Čerpací stanoviště je vytvořeno na řece Kamenice v Hřensku," okomentoval situaci Michal Holeček, mluvčí hasičů Plzeňského kraje.

Na místo zamíří další hasiči z Plzně. "Dnes bude vypraven odřad číslo II. Bylo tak rozhodnuto podle situace na místě. Odřad bude odjíždět dnes ve 12:00 opět ze stanice Plzeň Slovany a předpokládaná doba nasazení je 3 dny," doplnil Holeček.
 

foto HZSCR, HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24