QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

03.05.2024 8:56

Všchny složky IZS zasahují na Koterovské

Na Koterovské třídě v Plzni došlo ke střetu tramvaje s dítětem.

Kvůli nedostatku zvoníků se bude na věži v Domažlicích zvonit omezeně

10.07.2023 11:09

Ke zvonům do šikmé věže v Domažlicích, která stojí při kostele Narození Panny Marie, vede 194 schodů. Zvoníci je musí zdolat každý den. Za pár dní už bude vše jinak. 

kostel Domažlice_ilustrační_město Domažlice

“Od příštího týdne se bude na domažlické věži zvonit pouze v pátek, sobotu a neděli, kvůli nedostatku zvoníků. Posledních pár let nás bylo málo, ale nějak jsme ještě celý ten týden zvládali. Bohužel už je nás zase o něco míň a teď už se to nezvládne,” informovali zvoníci z Domažlic.

Pravidelné zvonění každý den bylo obnoveno v roce 2004. Do té doby zněly zvony pouze v neděli na mši. Od poloviny července letošního roku bude vše jinak. “Pokud bude církevní památka k Panně Marii nebo církevní svátek, či slavnost a vyjde to třeba na úterý nebo čtvrtek, bude se ten večer zvonit. Pokud ne, bude zvonění omezeno na tři dny v týdnu,” uvádí zvoníci.

Pro svůj tvar nemá domažlická věž v Čechách obdoby. Je známá také jako šikmá věž, odchyluje se od své osy asi o 60 cm.

Zvonění z věže domažličtí uslyší vždy v pátek (18:00), v sobotu (18:00), v neděli (7:45, 9:15, 12:00 a 18:00).

Zvoníci na své sociální síti zveřejnili výzvu. “Pokud by se třeba někdo našel, kdo by měl chuť chodit zvonit, tak by se pravidelné zvonění mohlo znovu obnovit. A abych nezapomněl, chtěl bych poděkovat každému, kdo se na zvonění podílel a pravidelně zdolal 194 schodů,” dodává domažlický zvoník.

Foto ilustrační město Domažlice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT