Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

31.05.2024 19:06

Voda v některých řekách stoupá

Aktuálně je na 1. stupni vodní nádrž Hracholusky (Mže).

V Plzeňském kraji láme vítr stromy, domácnosti jsou bez proudu

22.12.2023 13:22

Na západ republiky dorazil silný vítr, který láme stromy. V Plzeňském kraji hasiči od včerejšího dne zaznamenali desítky výjezdů. Mnoho domácností je bez proudu.

padlý strom1

„V distribuční soustavě společnosti ČEZ Distribuce, a. s., evidujeme zvýšenou poruchovost. Příčinou je velmi silný vítr, který lámal větve a stromy. Nadále pracujeme na obnově dodávky elektřiny,“ informoval ČEZ.

V Plzeňském kraji je nejvíce zasaženo Domažlicko, bez proudu jsou i na Klatovsku, Tachovsku a na jižním Plzeňsku.

„Obnovení dodávky elektřiny probíhá postupně od vyšších napěťových hladin (velmi vysoké napětí, vysoké napětí) až po poruchy na hladině nízkého napětí. Prioritně je nutné zajistit dodávku elektřiny na vyšších napěťových hladinách. Následně je možné dohledávat a opravovat poruchy na zařízení nízkého napětí,“ vysvětluje ČEZ. „Odstraňování poruch a obnovení dodávky elektřiny věnujeme maximální energii. Prosíme o Vaši trpělivost.“

Aktuální informace o poruše naleznete na portále www.bezstavy.cz.

V Tachově například platí zákaz vstupu do aleje k minerálce, vítr zde napáchal velké škody. „Hrozící nebezpečí! Nevstupujte do aleje k minerálce! Vichřice tu na stromech napáchala velké škody a je nutné vše odklidit. Nadále hrozí při poryvech větru nebezpečí pádu větví nebo stromů. Respektujte uzavření prostoru po dobu odklízecích prací a dbejte své osobní bezpečnosti i v jiných místech, kde je nutné procházet pod stromy," varovalo obyvatele Tachova vedení města.

Aktuálně je na našem území proměnlivá oblačnost a v čerstvém severozápadním proudění přechází četné sněhové přeháňky, pod výškou 400 m jsou většinou dešťové nebo smíšené. „Celý den nás bude také doprovázet čerstvý vítr, z nárazy kolem 70 km/h, v Čechách odpoledne přechodně až 90 km/h,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav.

V platnosti je aktuálně výstraha před jevem s vysokou pravděpodobností výskytu: Velmi silný vítr. Platnost od 21.12.2023 14:00 do 23.12.2023 00:00.

Na silný vítr upozorňují i České dráhy. „Vážení cestující, v souvislosti s výstrahou ČHMÚ před silným větrem a novou sněhovou pokrývkou, která platí ve dnech 21. – 23. prosince 2023 pro celou ČR, vás prosíme, abyste sledovali aktuální informace o provozu na železnici, např. prostřednictvím webových stránek www.cd.cz/omezeniprovozu nebo v mobilní aplikaci Můj vlak. České dráhy v souvislosti s varováním meteorologů aktivují preventivní opatření, dojde k posílení dispečinku a pohotovostní služby, kterou budou držet zaměstnanci ČD tak, aby mohli v případě potřeby mimořádně nastoupit do služby."

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství