Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Kupujete si vánoční jmelí? A víte, jaká se k němu váže tradice?

19.12.2012 15:30

Jmelí se stalo nezbytnou součástí vánoční výzdoby. Ovšem víte třeba to, že jmelí si nesmíte koupit sami a musí být pověšené nad dveřmi celý rok? Více o této tradici jsme zjišťovali u prodejců jmelí...

DSC04559DSC04557DSC04556DSC04553DSC04552DSC04549DSC04548DSC04547DSC04546

Většina z nás dostane nebo si koupí jmelí, protože to patří k vánoční tradici. Je totiž neodmyslitenou součástí vánoční výzdoby. Ale kdo opravdu ví, jaké se k němu vážou tradice a jak s ním správně nakládat, aby nám přineslo vytoužené zdraví, štěstí a lásku? QAP.CZ proto vyrazil k prodejcům jmelí pro vás tyto informace zjišťovat. 

Na prodejce jmelí v těchto dnech narazíte také v Plzni doslova na každém kroku. A to nejen před obchodními centry, jmelí se prodává na ulicích nebo na trzích a dokonce jsme ho objevili i v klasickém květinářství. My jsme si vybrali stánek na Klatovské třídě kousek od Obchodní akademie, kde prodává jmelí paní Věrka s rodinou. Sympatická nám byla i cena jmelí, pouhých 15 korun za zelené jmelí je v západočeské metropoli téměř unikát. A jako správný prodejce měla i správné informace, co se tradic týká. ,,Jmelí by se mělo věšet na dveře. Nesmíte si ho koupit sami, ale musí vám ho někdo darovat, no a na Štědrý den se pod ním políbíte se svým partnerem," říká ochotně Věrka. ,,Také si ho musíte nechat celý rok, dokud zase nedostanete před vánoci nové," dodává.

A Věrka  má pravdu. Podle tradic přinese štěstí jen zelené jmelí, které dostanete zdarma. Štěstí totiž nejde koupit. A kde se jmelí vlastně bere? Přestože se jedná o tak krásnou květinu, patří v podstatě mezi parazity stromů. Jmelí ovšem není jen tradiční vánoční rostlina, ale i léčivá bylina. 

A jak je to tedy s těmi tradicemi? Jmelí má být zavěšené na dveřích. Políbení pod jmelím na Štědrý den má zajistit lásku až do příštích Vánoc a podle Keltů líbání pod jmelím zajišťuje také plodnost. Jmelí nosí štěstí tomu, kdo je jím obdarován, ne tomu, kdo si jej sám koupí. Darujete-li někomu o Vánocích kytičku jmelí, přinese mu to radost, lásku a ochranu před nemocemi. Do domu přináší jmelí štěstí, odvahu a lásku. Zvyk líbat ženy a dívky pod zavěšeným jmelím pochází pravděpodobně z Anglie a k nám se dostal ze sousedního Německa. V Norsku je jmelí symbolem usmíření. Magickou moc mu přisuzovali již naši dávní předkové. Jmelí sloužilo k ochraně proti zlým duchům a k zajištění lásky a plodnosti.

FOTO:QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT