Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň bude hostit zvoníky nejen z České republiky. Postarali se o to dva mladí plzeňští zvoníci

09.05.2024 11:12

Dva mladí plzeňští zvoníci Liborek Janíček (7 let) a Bruno Bezděk (14 let) zaujali své kolegy na letošním Setkání zvoníků v Holicích. Od místních zvoníků následně převzali putovní zvoničku. 

mladí zvoníci_sraz zvoníků Plzeň_Libor Janíček 2024

Spolu s putovní zvoničkou převzali mladí zvoníci zároveň i nelehký závazek, a to uspořádat největší profesní událost pro své kolegy nejen z České republiky. Setkání zvoníků ČR se bude v Plzni konat první sobotu v květnu roku 2025.

Plzeň na letošním Setkání zvoníků ČR, které se 30. dubna poprvé konalo mimo Prahu, úspěšně reprezentovali dva mladí zvoníci Liborek a Bruno. Liborek byl dokonce jako jeden z vůbec nejmladších zvoníků v republice se svou přednáškou zařazen i do hlavního programu. 

„Měl jsem velkou radost, že jsem mohl na vlastní oči vidět tolik zvoníků pohromadě a vyprávět o našem putování #zazvony i o internetové encyklopedii zvonů, kterou s tátou připravujeme,“ řekl Liborek.

Plzeňští zvoníci na akci, kde se sešlo více než 70 zvoníků z 21 měst, nepřijeli jen poslouchat. „Už cestou v autě, jsme se s Liborkem a jeho tátou domluvili, že příští rok budeme akci pořádat v Plzni, protože tu máme co ukázat a víme, že připravíme parádní program,“ doplňuje Bruno.

Po velkém úspěchu v Holicích se předpokládá, že do Plzně dorazí rekordní počet zvoníků z ČR, Slovenska, Polska a Německa. Liborek s Brunem chtějí navíc, nejen Plzeňanům, připomenout, že v roce 2025 budou zvony v katedrále sv. Bartoloměje slavit 10 let od jejich zavěšení do věže v rámci projektu Plzeň Evropské hlavní město kultury 2015.

Akce se uskuteční v sobotu 3. 5. 2025 v Plzni a bude přístupná také široké veřejnosti. Organizátoři mají v plánu připravit celodenní program s odbornými přednáškami, exkurzí do vybraných zvonic, mši za zvony a zvoníky a další doprovodný program.

Foto Libor Janíček

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT