Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V plzeňské zoo se podařilo odchovat mláďata vydry. To se povede jen výjimečně - FOTO

29.05.2024 12:15

Vydry říční chová plzeňská zoologická zahrada v expozici Česká řeka od jejího otevření v roce 2008. Je symbolické, že dnes, na Mezinárodní den vyder, ohlašuje zoo úspěšný odchov mláďat.

vydra říční_zoo Plzeň_0524_K. Misíková (1)
vydra říční_zoo Plzeň_0524_K. Misíková (1)vydra říční_zoo Plzeň_0524_K. Misíková (2)

Chovný pár tvoří samice Jana, která se narodila v roce 2018 v Německu a do plzeňské zoologické zahrady byla dovezena o rok později ze Záchranné stanice Hankensbüttel. Samec Luke (Bonifác 2) pochází ze Šumavy. Do zoo se dostal ze Záchranné stanice v Pavlově.

Vydry říční se v lidské péči daří odchovávat pouze výjimečně. „Dvě mláďata, samec a samička se narodila již 10. března, ale zatím nebylo jisté, že se odchov podaří. Zvířata jsou velmi citlivá na stres, a proto ztrácejí chuť se množit nebo se matka o narozená mláďata nestará,“ vysvětlila zooložka

Miroslava Palacká s tím, že první týdny jsme naprosto omezili přítomnost v blízkosti nory, protože samice se chovala velmi ochranitelsky, a i přes sklo na chovatele útočila.

Na začátku dubna tak chovatelé v plzeňské zoo zjistili, že jsou mláďata dvě a jsou v pořádku. „Jejich pobyt v noře byl podmíněn aktuálním rozpoložením samice, která je při jakémkoli pocitu nebezpečí opět ukryla do tunelu. Na začátku května, ve dvou měsících věku jsme měli poprvé možnost samici nakrátko oddělit ve výběhu a mláďata zkontrolovat, očipovat a zjistit pohlaví,“ uvedla Miroslava Palacká.

Krátce poté začala mláďata zkoušet ochutnávat pevnou potravu. „Velmi jim chutnalo kuřecí maso i rybí filety. Navíc je zanedlouho zvědavost a povzbuzování matky vylákala na první výlet do výběhu,“ prozradila zooložka.

Vydry se nerodí s vrozenou schopností plavat, ale vše je musí matka naučit. „Každý den, jsou mláďata odvážnější a odvážnější a postupně se již naučila i potápět. Matka jim každý den samozřejmě dává i lekce lovu, k čemuž jí slouží klacíky a kousky kůry,“ popsala Miroslava Palacká.

I když se již matka začala pomalu smiřovat s přítomností lidí v blízkosti jejích mláďat, je stále velmi ostražitá. „Prosíme proto návštěvníky o dodržování co největšího ticha a klidu v okolí jejich výběhu. Matka bude mít i nadále možnost mláďata ukrýt, pokud se bude cítit v ohrožení. Prosíme proto také o shovívavost, pokud mláďata nebudou ve výběhu. Děkujeme,“ uzavírá zooložka.

Foto K. Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství