QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hlavní cena Zlatý ledňáček patří dramatu Domestik. Uspěl i kriminální thriller Rédl

16.04.2019 22:16

Slavnostním večerem dnes skončil 32. ročník filmového festivalu Finále Plzeň. Zlaté ledňáčky získaly vítězné snímky v pěti kategoriích.  Letošní Finále provázel mimořádný zájem diváků, dorazilo jich 14 500. 

Domestik

Udělením festivalových cen Zlatý ledňáček dnes vyvrcholil 32. ročník filmové přehlídky Finále Plzeň. Ta má jako jediná u nás v hledáčku svého zájmu českou filmovou, televizní a internetovou tvorbu, a také snímky, které vznikly v české koprodukci.

Vítěze vybíraly čtyři mezinárodní poroty, v nichž zasedli zahraniční tvůrci a filmoví profesionálové. Nestatutární ceny udílely také tři poroty, složené ze studentů Západočeské univerzity v Plzni. Závěrečný ceremoniál uvedli festivaloví moderátoři Jan Cina a Petr Vančura.

Hlavní cenu, Zlatého ledňáčka, v kategorii Nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film získalo drama režiséra Adama Sedláka Domestik o proměně vášně v sebedestruktivní obsesi.

Zlatého ledňáčka za Nejlepší dokumentární film obdržel snímek Tomáše Bojara Mimořádná zpráva, přinášející autentický vhled do práce novinářů tradičních médií v dnešní zrychlené, informacemi přehlcené době.

Ocenění za Nejlepšítelevizní a internetový projekt v kategorii cyklická tvorba si odnesl čtyřdílný kriminální thriller Rédl v režii Jana Hřebejka. Nejlepším televizním a internetovým projektem v kategorii film a minisérie se stal dvoudílný televizní film Davida Ondříčka Dukla 61.

Na Finále letos zamířilo 14 500 diváků. "Tento ročník byl výjimečný svou návštěvností, která nás až překvapila. Několik dní před začátkem festivalu jsme měli některé projekce zcela vyprodané a několik jsme přidávali. Překvapilo nás, že obrovský zájem nebyl jen o úplně nové filmy a jejich předpremiéry a premiéry, ale i o snímky, které jsou v českých kinech vnímány jako okrajovější. Festivaloví návštěvníci si je nenechávají uniknout. Těší nás účast hostů i veřejnosti. Máme také radost, že do Plzně na festival přijíždí čím dál tím víc tvůrců a herců z mladé generace, a že je baví. Ceníme si také spolupráce s mezinárodními hosty,“ sdělila ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová.

Uvedeno bylo celkem 127 projekcí včetně třech přidaných. V letošním programu měli diváci možnost zhlédnout12 premiér a předpremiér, o Zlaté ledňáčky se utkalo 28 soutěžních snímků a sedm krátkometrážních studentských filmů.

Pravděpodobný termín 33. ročníku festivalu je určen od 16. do 21. dubna 2020.

FOTO: Finále Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT