Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni se představí první dva zvony pro katedrálu! Peníze na další ale stále chybí

11.09.2013 8:08

Katedrála svatého Bartoloměje v Plzni by měla mít kompletních šest nových zvonů. zatím ale stále chybí peníze na dokončení projektu. Hotové jsou první dva, které se představí na začátku října.

Ze střechy kostela tekla voda! (3)

Kdy bude mít katedrála svatého Bartoloměje v Plzni kompletní sbírku šesti nových zvonů, není úplně jisté. termín ale stále platí. 1.ledna 2015, kdy bude Plzeň hlavním městem kultury celé Evropy. Na dokončení sestavy totiž pořád chybí peníze. Aktuálně jsou hotové první dva zvony, které se představí na náměstí Republiky na začátku října. Právě mimořádná akce by měla také pomoct sehnat další peníze.

V tuto chvíli jsou hotové dva zvony a účet sbírky čítá zhruba 3 miliony. "Aby se 1. ledna 2015 mohlo v katedrále sv. Bartoloměje rozeznít všech šest zvonů, musí se účet s dosavadními zhruba 3 miliony korun sbírky Římskokatolické farnosti rozšířit o další finanční prostředky. Ke zviditelnění projektu, jehož cílem je k současným dvěma chrámovým zvonům vrátit i další čtyři, a k přilákání dalších donátorů má přispět vystavení dvou již odlitých zvonů Marie a Jana. Akce se uskuteční ve čtvrtek 3. října na náměstí Republiky a doprovodí ji od 17 hodin koncert na jedenáct tun vážící zvonkohru," říká Helena Prokopová z magistrátu.

Dohromady je ale zapotřebí milionů osm a ty stále chybí i přesto, že se do projektu zapojila celá řada významných sponzorů. „Peníze máme už i na třetí zvon, ale další finanční prostředky je třeba získat také na úpravu zvonice, vybavení nebo elektroniku,“ vysvětluje architekt Jan Soukup.

"Velký zájem byl o certifikáty za deset tisíc korun, které zaručují zveřejnění jména na zvonu. Finanční prostředky přislíbilo město, kraj a Plzeňský Prazdroj," dodává Helena Prokopová.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství