Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

Do FN v Plzni přišli za dětmi Zdravotní klauni

01.06.2011 10:58

Den dětí oslavili také malí pacienti ve Fakultní nemocnici v Plzni, kam za nimi dorazila parta ´praštěných doktorů´ v podání Zdravotních klaunů. QAP.cz byl u toho!

1c
11a1b1c2a2b2c2d2e2f2g2h2i2j2k

Do Fakultní nemocnice v Plzni včera dorazili zajímaví doktoři. Měli červené nosy, divné klobouky, barevné oblečení a chovali se pěkně potrhle. Malí pacienti totiž slavili svůj svátek a Den děti jim přijeli zpříjemnit Zdravotní klauni.

Na Dětskou kliniku FN v Plzni chodí Zdravotní klauni pravidelně jednou týdně ve čtvrtek. Ve středu 1. června byl ale Dětský den, a tak tu prostě nemohli chybět.

"Já jsme přišla včera, ale dneska už půjdu domů," usmívala se osmiletá Terezka, kterou klauni moc pobavili. "Bylo to dobrý!" "Já jsem tu taky od úterý, ale domů půjdu asi za dva dny," prozradila desetiletá Zuzanka, která leží na pokoji s Terezkou a ještě šestiletou Nikolkou.

"V současné době je tu podle okolností tak deset až patnáct dětí například se zánětem střev, onemocněním cukrovou a podobně," sdělila staniční sestra Jana Kozáková. "Máme tu holčičku, která je tu už dlouho, byla předtím i v Praze, je to pro děti velké zpestření."

"Pořezal jsem si ruku, když jsem opravoval počítač," svěřil se jedenáctiletý Aleš, který měl právě na návštěvě maminku. Za chvíli už nemohl smíchy popadnout dech. To, co čtveřice klaunů předváděla, totiž ´odrovnalo´ i jeho maminku.  Docent doktor Radek Suchar kandidát věd, doktorka Bětka, vrchní sestra Květuše Vitamínová a doktor Eduard Kokotík expert na hlavu ornitologie, jak se celá praštěná klauní vizita dětem představila, rozesmála zaručeně každého, i skutečný zdravotní personál. "Líbil se mi docent Suchar, bylo to dobrý, že až tak, to jsem nevěděl!" smál se Aleš.

Kdo jsou zdravotní klauni?

Členové týmu zdravotních klaunů jsou profesionálové. Většinou s dramatickým vzděláním (DAMU, JAMU,FAMU). Je ale mnoho klaunů s přirozeným nadáním klauna bez odborného vzdělání. Důležitým předpokladem je komediální talent, hudební nadání, schopnost improvizace, ale také velká schopnost empatie, trpělivosti a samozřejmě vztah k dětem.

Více najdete na www.zdravotni-klaun.cz.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství