Hygiena v Plzeňském kraji se teprve učí používat chytrou karanténu

09.10.2020 10:42

Centrální program Daktela pomáhá při trasování možných nakažených osob v rámci chytré karantény. Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje ale dosud používala vlastní systém.

1

V Plzeňském kraji nyní probíhá školení pro práci s centrálním systémem. Jedno se uskutečnilo už na jaře. Vedení stanice také nakoupilo nové počítače, aby hygienici mohli s Daktelou pracovat.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová přitom nařídila už v polovině září používání systému Daktela. Upozornila, že funkční bude chytrá karanténa pouze v případě, kdy KHS v celé republice budou spolupracovat a užívat jednotný systém trasování.

KHS Plzeňského kraje na systém teprve postupně přechází, zatím ale zpracoval jen zlomek vytrasovaných. Podle ministerstva zdravotnictví ale kvůli nefunkčnímu systému  v Plzeňském kraji nepracuje Daktela spolehlivě ani ve zbytku republiky.

V Plzeňském kraji se často řeší problémy spojené s trasováním nebo testováním. Ty, kdo přišli do styku s člověkem pozitivně testovaným na koronavirus, mnohdy nikdo nekontaktuje. Ti, co byli na testech, zase často marně čekají na výsledky. Výjimkou nejsou ani případy, kdy se lidé prostřednictvím SMS zprávy dozvědí, že byli pozitivní, aniž by na testech byli.

„Bojujeme s epidemií celostátně a měli bychom mít jednotný software, abychom mohli všechna data adekvátně používat,“ sdělil ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24