QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Inspekce varuje před nebezpečnými řetězy. Objevily se v Plzeňském kraji

18.12.2018 18:24

S blížícími se vánočními svátky se Česká obchodní inspekce zaměřila na světelné řetězy. Ani jeden z kontrolovaných výrobků nebyl v pořádku.

retezy2

Inspektoři vyrazili na kontroly světelných řetězů v Plzeňském a Karlovarském kraji. Od začátku prosince jich prověřili 19. Ve všech případech se ukázalo, že řetězy jsou nebezpečné.

"Riziko spočívá v tom, že krabičku s elektroinstalací lze snadno otevřít. Spotřebitel tak má volný přístup k elektrickým spojům s napětím 230V, což může vést ke vzniku škod na zdraví či majetku. Od takové elektroinstalace může dojít poměrně snadno k požáru vánočního stromku, záclon nebo celého bytu,“ sděluje mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich. Takové zboží může také způsobit úraz elektrickým proudem.

"V posledních letech jsme zaznamenali obrovský nárůst nabídky této oblíbené vánoční dekorace.  Bohužel s nárůstem nabídky vzrůstá i riziko zvýšeného počtu nebezpečných výrobků, které se vyskytují nejen na příhraničních tržnicích, ale i v kamenných provozovnách ve vnitrozemí.  V loňském roce došlo v Plzeňském kraji k popálení malého dítěte právě takovým světelným řetězem. V kontrolách budou inspektoři pokračovat až do Vánoc,“ říká ředitel České obchodní inspekce pro Plzeňský a Karlovarský kraj Jan Řezáč.

FOTO: ČOI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24