QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pavlačový dům na Jateční se oprav nedočká! Problémoví Romové ale zmizeli, AKTUÁLNÍ FOTKY!

06.11.2013 13:38

Nechvalně proslulý dům na Jateční v Plzni je sice v hrozném stavu, starousedlíkům se z něj ale nechce. Situace v lokalitě se uklidnila. QAP se vypravil přímo do domu na Jateční...

Kontrola strážníků na Jateční.
Pověstný pavlačový dům na Jateční v Plzni. Pověstný pavlačový dům na Jateční v Plzni. Řada bytů je už zdevastovaná a zabedněná, aby se do nich nedostávali bezdomovci a narkomani. Pavlačový dům na Jateční má ale stále své obyvatele... Pověstný pavlačový dům na Jateční v Plzni.  "Jezdíme sem spíš na zavolání místních lidí, že se tu někdo zdržuje, kdo tu nemá, co dělat. Problémy ale teď nejsou," říkají strážníci z Doubravky. Podle zkušeností strážníků je sklep "pěkně uklizený". Pověstný pavlačový dům na Jateční v Plzni.  "Podlaha se sice svažuje, ale nespadne to, nebojte se," ujišťoval redaktorku QAPu velitel strážníků na Doubravce Karel Hais. Pověstný pavlačový dům na Jateční v Plzni. Pověstný pavlačový dům na Jateční v Plzni. ...i tady někdo bydlel... Další dům za pavlačovým domem má zazděná okna a dveře. Sběrači kovů ho tak rozebrali, že hrozí zřícením. Pověstný pavlačový dům na Jateční v Plzni. Pověstný pavlačový dům na Jateční v Plzni. Tady bývaly zvonky, ještě před nájezdem "sběračů". Když se chce, tak to jde. I na Jateční bydlí lidé, kteří se snaží bydlení zlepšit. Kontrola vybydlených bytů na Jateční. Pověstný pavlačový dům na Jateční v Plzni. Sem se nesmí. Ostnatý drát má zabránit ve vstupu do vybydlených prostor. Pověstný pavlačový dům na Jateční v Plzni ( pohled ze dvora ). Pověstný pavlačový dům na Jateční v Plzni. Posledním nájemníkům se z domu ale nechce. Řada z nich tam bydlí i víc jak 20 let. Někdejší "knedlíkárna", jak se říkalo velkovýrebně knedlíků Jedlík v sousedství pavlačového domu. Pověstný pavlačový dům na Jateční v Plzni. Pověstný pavlačový dům na Jateční v Plzni. Kontrola strážníků v lokalitě Jateční. Pověstný pavlačový dům na Jateční v Plzni. Pohled do dvora mezi Doubraveckou a Jateční ulicí. Kontrola strážníků na Jateční. Plastové okno si nájemník nechal vyměnit na vlastní náklady. Pověstný pavlačový dům na Jateční v Plzni.

Pověstný pavlačový dům na Jateční v Plzni leckomu nahání hrůzu. Představy o bezdomovcích, narkomanech a nejrůznějších existencích většinou nabírají obrovských rozměrů. Ve skutečnosti je ale dům na Jateční v současné době poměrně klidnou lokalitou. Problémy s ním nemají ani strážníci na Doubravce. Že by se ale chystaly nějaké velké opravy, to se rozhodně říct nedá.

Každý, kdo projíždí Jateční v Plzni, zná nechvalně proslulý "dům hrůzy" u železničního viaduktu. Před několika lety byl v Plzni rizikovou lokalitou. Bydlela tam řada problémových nájemníků, okolí i samotný dům byly centrem sběračů kovů. Teď je ale situace úplně jiná.

"Zábradlí, futra, všechno vybourali. Krad jsem celej život, ale nikdy ve vlastnim baráku," říká jeden z posledních nájemníků v domu na Jateční.

Dům na Jateční spadá pod bytové družstvo Sylván. V uplynulých letech se do domu investovalo, i když zvenku to vidět nebylo. Nové vnitřní omítky, bojlery, elektrické vedení, schránky i zábradlí a obložení dveří. To všechno je ale znovu pryč. Po tom, co se před pár lety z domu začali stěhovat problémoví nájemníci, většinou všechno brali s sebou.

"Já tady bydlím od roku 90. Dřív tady bydleli normální starší lidi a bylo to všechno v klidu. Starý lidi šli pryč a nastěhovali sem tady ty bezprizorní a stálo to tu za h....Běžte se podívat do rohu, tam vás to vyklopí. Že už jsem něco zažil. Vystěhovali ty tři rodiny. To jste neviděli. Všechno pryč. Zábradlí, futra, všechno vybourali. Vafky, sporák, všechno vzali a šlo do to do šrotu. Já jsem celej život krad, ale nikdy jsem nekrad ve svym baráku. Ale tyhlety jo. Pokavaď nikdo neni vedle v bytě, tak to rozkradou.Teď to ale jde, no ," vyprávěl QAPu jeden ze starousedlíků v domě.

Byty na Jateční jsou lidem přidělovány podle pořadníku bytového odboru. Jde o sociálně slabší komunitu, tomu odpovídají i nájmy. Přesto 3000 za byt v pavlačovém domě se může zdát stále hodně. "Dřív se platilo 3800, teď to snížili a já platím 3008. Jenomže do toho nikdo nechce dát peníze, že jo. Tady se mi ptali, jak jsem to udělal, že mám plastový okno. No, koupil jsem si ho, protože topím a všechno mi šlo ven," dodal muž, který se ani netají tím, že většinu života kradl ze sběren a prodával zboží do dalších sběren.

Velké opravy? Zatím v nedohlednu...

Oprýskané chodby, zdemolované elektrické vedení, které bylo jetě před pár lety nové, vybrané místnosti do posledního kusu nábytku i vybavení. Nepořádek, zbytky starého oblečení, vypálené zásuvky a samozřejmě krysy...Takový je obrázek některých částí domu. Ne všude. V domě je v současné době stále obsazeno několik bytů a lidem se z jejich domovů nechce. Oprav domu se ale jen tak nedočkají. "Řešíme tam havarijní stavy. V současné době se minimálně do konce roku žádná větší investice nepřipravuje. Pro příští rok, to vám říct nemůžu. Momentálně se dolaďuje rozpočet a informace ohledně nějakých velkých investic nemám," řekla QAPu Bronislava Hanušová, veoducí správy nemovitostí bytového družstva.

Riziková lokalita? Už dávno ne. Strážníky si v případě problémů volají sami nájemníci, bezdomovce ani narkomany tam nechtějí...

"Problémy tady většinou nejsou. Když už se tu něco děje, tak zavolají právě místní, aby sem nelezli narkomani a tak podobně. Takže oni si to tady hlídají," říká strážník z Doubravky, který lokalitu dobře zná.

"Dřív tady něco bývalo, ale teď už je to poměrně v pořádku. Teď tady jsou úplně jiní lidé. Velký pokles nájemníků je během posledních tří let, samozřejmě tady bydlí sociálně slabší lidé, ale někteří se snaží. Vidíte například mříže v oknech. To je u těch, kteří si bydlení chtěli udržet," řekl QAPu šéf strážníků z Doubravky Karel Hais s tím, že dům i jeho okolí se často stávali terčem právě sběračů kovů. Týká se to i objektu za pavlačovým domem. Bílý dům má zazděná okna i dveře tvárnicemi. "Sběrači ho zevnitř úplně rozebrali. Je na zbourání. Musel se zazdít, aby do něj nechodili, protože to hrozilo zřícením. Je úplně vybraný," vyvstěluje podivně ošetřený dům šéf strážníků z Doubravky, který má za sebou 21 let praxe.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT