Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Policie V Plzeňském kraji řeší četné krádeže. Kdo odcizil radvanec?

09.06.2022 10:10

Některé případy krádeží mohou být bizarní i vtipné, stále se však jedná o trestný čin. S jakými “špeky“ se policie v poslední době potkala, naleznete v článku.

kolečko pixabay

Krádež v obchodě na Tachovsku v hodnotě 133 korun. „4. června v jedné z prodejen 30letý muž odcizil jedno balení rýže a gelový obklad. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže, neboť zjistili, že muž byl v minulosti za stejný čin již několikrát odsouzen,“ uvedla mluvčí místní policie Iva Vršecká.

V Plzni ze zahrady rodinného domu zmizel radvanec. „Dosud neznámý pachatel vnikl v uplynulém víkendu na pozemek jednoho rodinného domu v Lesní ulici a ze zahrady odcizil stavební kolečko v hodnotě jeden tisíc korun,“ uvedla mluvčí policie Michaela Raindlová a dodala: „Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádež a přečinu porušování domovní svobody a po pachateli pátrají. Pokud bude dopaden, hrozí mu v případě prokázání viny až dva roky odnětí svobody.“

Ve velkém se kradly jahody na Staňkovsku. „V průběhu večera 7. června neznámý pachatel odcizil z pole celkem 300 kilogramů zralých plodů jahod. Způsobil škodu za 21 tisíc korun. Holýšovští policisté po pachateli pátrají,“ uvedla mluvčí policie Barbora Šmaterová.

O tom, jak zloděj na Domažlicku ukradl 100 lahví tvrdého alkoholu a kalkulačku jsme psali zde.

Na Blovicku si neznámý pachatel odnesl nářadí a 100 litrů nafty. „30. května v lesním porostu nedaleko obce Nové Mitrovice neznámý pachatel za užití násilí otevřel dveře u pracovních strojů a z vnitřních prostoru kabin odcizil drobné ruční nářadí a po odstranění víček palivových nádrží odčerpal ze strojů přes 100 litrů motorové nafty,“ uvedla mluvčí místní policie Eva Červenková a dodala: „Pachatel svým jednáním způsobil škodu, která přesáhla částku 16 tisíc korun. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže.“

Připomeňte si základní bezpečnostní pravidla, která uvádí Policie České republiky:

  • Nesdělujte na sociálních sítích, kam vyrážíte a na jak dlouho.
  • Zamykejte pečlivě všechny dveře a okna. Použijte bezpečnostní prvky, jako jsou bezpečnostní folie či mříže. Pořiďte si kvalitní bezpečnostní zámek na dveře a panoramatické kukátko.
  • NIKDY nenechávejte klíče pod rohožkou nebo uschovaný v květináči. Jsou to většinou první místa, kam se zloději podívají. Předměty, jako žebřík nebo nářadí uskladněte. Balkon není ideální úschovna.
  • Doporučujeme také si chránit svůj majetek kamerovým zařízením. Elektrický zabezpečovací systém (EZS) dokáže signalizovat nežádoucí vniknutí do objektu. Součástí EZS bývá zvuková siréna, která může pachatele vystrašit a upozornit okolí na narušení zabezpečeného místa.
  • V době vaší nepřítomnosti (pracovní jednání, dovolená) se domluvte rodinnými příslušníky nebo se sousedy, aby opuštěné prostory kontrolovali. Pokud vlastníte cennosti (šperky, větší finanční obnos, cenné sbírky apod.) uschovejte je důkladně, nejlépe se domluvte s rodinnými příslušníky nebo je uložte v peněžních ústavech) Doporučujeme si udělat seznam cenností a nafotit je. 

foto ilustrační Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT