QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Je tady sezóna jahod! Přinášíme recepty na jahodové dezerty

08.07.2022 11:12

Sezóna jahod je tady. Co takhle zkusit nové výborné recepty? Tvarohový míša s jahodami, pudingová buchta s jahodami nebo jednoduchý jahodový dort... Přinášíme recepty od foodblogerky Andrey Motlíkové.

IMG_9933
img_3332-brIMG_7741IMG_7755img_3316-brIMG_9907IMG_9917IMG_9927IMG_9933

Míša dort s jahodami

Milujete tvarohového Míšu? Pak zkuste dort, který chutná stejně skvěle. A když přidáte jahody, půjde ještě o větší lahůdku.

Na přípravu budete potřebovat:
Korpus:
4 vejce - zvlášť žloutky a z bílků ušlehat tuhý sníh
4 PL moučkového cukru
1 PL oleje
4 PL polohrubé mouky
1 KL prášku do pečiva
1 PL kakaa

Na krém:
750 g tvarohu
150 - 180g moučkového cukru ( podle chuti )
200 g másla
+ 300 g jahod ( i více )

Poleva:
60 g čokolády na vaření
50 g másla
1 PL mléka

 

img_3316-br

 


Postup:
Nejprve připravíme těsto na korpus. Žloutky, cukr a olej vyšleháme do pěny a za stálého šlehání přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Lepší je to přes sítko, aby se nevytvořily hrudky. Do těsta postupně opatrně zapracujeme sníh, jen tak lehce stěrkou. Na dno dortové formy upevníme pečicí papír a vlijeme těsto. Vložíme do trouby rozpálené na 180 stupňů C a pečeme cca 15 minut. Můžeme zkusit špejlí. Formu necháme trochu zchladnout a korpus vyndáme na mřížku, kde ho necháme vychladnout úplně.

Pak opatrně sundáme pečicí papír a vložíme korpus zpátky do formy.Teď vymícháme krém. Rozpuštěné máslo vyšleháme s tvarohy, je lepší přidávat je postupně, a s cukrem podle chuti. Krém navrstvíme na korpus, trošku s ním poklepeme a stůl.
Jahody naskládáme na krém a vtlačíme je do něj. Stěrkou krém urovnáme, aby byly jahody schované.

A na polevu rozpustíme ve vodní lázni nalámanou čokoládu s máslem a nakonec vmícháme lžíci mléka nebo smetany. Nalijeme na dort a urovnáme.

Dort vložíme do lednice a necháme ztuhnout, nejlépe přes noc, ale minimálně na dvě hodiny. Ještě než čokoláda úplně ztuhne, odkrojte ji kolem dokola nožem nahřátým v horké vodě. Krájíme také nahřátým nožem.

 

Propadlá pudinková buchta s jahodami

Na přípravu budete potřebovat:
Na těsto:
250 g polohrubé mouky
250 g moučkového cukru
1/2 kypřícího prášku do pečiva
4 žloutky + sníh z bílků
1 vanil. cukr
100 ml oleje
100 vlažné vody
3 PL kakaa

+ jahody (jdou i mražené)

Na pudink:
750 ml mléka
2 vanilkové pudinky
3 PL moučkového cukru

Na potření:
1 smetana na šlehání + ztužovač (nemusí být)
2 krémové zakysané smetany
1 vanil. cukr

 

IMG_9917

 


Postup přípravy receptu:
Všechny ingredience kromě kakaa vymícháme v hladké těsto. Pudink uvaříme dohusta. Opatrně do těsta vmícháme sníh a rozdělíme na poloviny. Do jedné vmícháme kakao. Světlé těsto vylijeme na papírem vyložený vyšší plech a tmavé těsto na něj lžící nepravidelně poházíme. Totéž uděláme i s horkým pudinkem. Jahody také rozprostřeme po celém plechu. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 0C přibližně na 40 minut. Poté vyjmeme a necháme zcela vychladnout.

Smetanu se ztužovačem a vanil. cukrem vyšleháme dotuha a smícháme se zakysanými smetanami. Potřeme celý povrch buchty a posypeme kakaem.


Jednoduchý jahodový dort

Na přípravu budete potřebovat:
Na korpus:

120 g hladké mouky
30 g kakaa
150 g cukru písek
5 vajec
5 lžic oleje
špetka soli

Náplň:
1 velký bílý jogurt (380 g)
1 mascarpone (250 g)
1 zakysaná smetana (180 g)
5 PL cukru moučka (nebo dle chuti)
1 vanilínový cukr
2 ztužovače šlehačky
čerstvé jahody 

 

IMG_7741

 

Postup přípravy receptu:
Bílky se solí a cukrem ušleháme do pevného sněhu, min. 5 min. Poté všleháme olej a žloutky a lehce vmícháme mouku smíchanou s kakaem.
Těsto nalijeme do dortové formy vyložené na dně pečicím papírem a pečeme 40 min. na 150 °C. Vychladlý korpus prořízneme.
Mascarpone, jogurt a zakysanou smetanu vymícháme dohladka, přidáme cukr a ztužovač a ještě dobře promícháme. Do větší části krému vmícháme na kostičky nakrájené jahody, tím potřeme spodní díl dortu a přiklopíme horním dílem. Trochu přimáčkneme a potřeme celý dort krémem bez jahod. Nazdobíme dle fantazie, necháme uležet v lednici.

Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno

foto: Andrea Motlíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24