V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Je tady sezóna jahod! Přinášíme recepty na jahodové dezerty

IMG_9933 klikněte pro další foto
05.06.2022 11:12

Sezóna jahod je tady. Co takhle zkusit nové výborné recepty? Tvarohový míša s jahodami, pudingová buchta s jahodami nebo jednoduchý jahodový dort... Přinášíme recepty od foodblogerky Andrey Motlíkové.

Míša dort s jahodami

Milujete tvarohového Míšu? Pak zkuste dort, který chutná stejně skvěle. A když přidáte jahody, půjde ještě o větší lahůdku.

Na přípravu budete potřebovat:
Korpus:
4 vejce - zvlášť žloutky a z bílků ušlehat tuhý sníh
4 PL moučkového cukru
1 PL oleje
4 PL polohrubé mouky
1 KL prášku do pečiva
1 PL kakaa

Na krém:
750 g tvarohu
150 - 180g moučkového cukru ( podle chuti )
200 g másla
+ 300 g jahod ( i více )

Poleva:
60 g čokolády na vaření
50 g másla
1 PL mléka

img_3316-br


Postup:
Nejprve připravíme těsto na korpus. Žloutky, cukr a olej vyšleháme do pěny a za stálého šlehání přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Lepší je to přes sítko, aby se nevytvořily hrudky. Do těsta postupně opatrně zapracujeme sníh, jen tak lehce stěrkou. Na dno dortové formy upevníme pečicí papír a vlijeme těsto. Vložíme do trouby rozpálené na 180 stupňů C a pečeme cca 15 minut. Můžeme zkusit špejlí. Formu necháme trochu zchladnout a korpus vyndáme na mřížku, kde ho necháme vychladnout úplně.

Pak opatrně sundáme pečicí papír a vložíme korpus zpátky do formy.Teď vymícháme krém. Rozpuštěné máslo vyšleháme s tvarohy, je lepší přidávat je postupně, a s cukrem podle chuti. Krém navrstvíme na korpus, trošku s ním poklepeme a stůl.
Jahody naskládáme na krém a vtlačíme je do něj. Stěrkou krém urovnáme, aby byly jahody schované.

A na polevu rozpustíme ve vodní lázni nalámanou čokoládu s máslem a nakonec vmícháme lžíci mléka nebo smetany. Nalijeme na dort a urovnáme.

Dort vložíme do lednice a necháme ztuhnout, nejlépe přes noc, ale minimálně na dvě hodiny. Ještě než čokoláda úplně ztuhne, odkrojte ji kolem dokola nožem nahřátým v horké vodě. Krájíme také nahřátým nožem.

 

Propadlá pudinková buchta s jahodami

Na přípravu budete potřebovat:
Na těsto:
250 g polohrubé mouky
250 g moučkového cukru
1/2 kypřícího prášku do pečiva
4 žloutky + sníh z bílků
1 vanil. cukr
100 ml oleje
100 vlažné vody
3 PL kakaa

+ jahody (jdou i mražené)

Na pudink:
750 ml mléka
2 vanilkové pudinky
3 PL moučkového cukru

Na potření:
1 smetana na šlehání + ztužovač (nemusí být)
2 krémové zakysané smetany
1 vanil. cukr

IMG_9917


Postup přípravy receptu:
Všechny ingredience kromě kakaa vymícháme v hladké těsto. Pudink uvaříme dohusta. Opatrně do těsta vmícháme sníh a rozdělíme na poloviny. Do jedné vmícháme kakao. Světlé těsto vylijeme na papírem vyložený vyšší plech a tmavé těsto na něj lžící nepravidelně poházíme. Totéž uděláme i s horkým pudinkem. Jahody také rozprostřeme po celém plechu. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 0C přibližně na 40 minut. Poté vyjmeme a necháme zcela vychladnout.

Smetanu se ztužovačem a vanil. cukrem vyšleháme dotuha a smícháme se zakysanými smetanami. Potřeme celý povrch buchty a posypeme kakaem.


Jednoduchý jahodový dort

Na přípravu budete potřebovat:
Na korpus:

120 g hladké mouky
30 g kakaa
150 g cukru písek
5 vajec
5 lžic oleje
špetka soli

Náplň:
1 velký bílý jogurt (380 g)
1 mascarpone (250 g)
1 zakysaná smetana (180 g)
5 PL cukru moučka (nebo dle chuti)
1 vanilínový cukr
2 ztužovače šlehačky
čerstvé jahody 

IMG_7741

Postup přípravy receptu:
Bílky se solí a cukrem ušleháme do pevného sněhu, min. 5 min. Poté všleháme olej a žloutky a lehce vmícháme mouku smíchanou s kakaem.
Těsto nalijeme do dortové formy vyložené na dně pečicím papírem a pečeme 40 min. na 150 °C. Vychladlý korpus prořízneme.
Mascarpone, jogurt a zakysanou smetanu vymícháme dohladka, přidáme cukr a ztužovač a ještě dobře promícháme. Do větší části krému vmícháme na kostičky nakrájené jahody, tím potřeme spodní díl dortu a přiklopíme horním dílem. Trochu přimáčkneme a potřeme celý dort krémem bez jahod. Nazdobíme dle fantazie, necháme uležet v lednici.

Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno

foto: Andrea Motlíková

MH
sdílet na facebook

Zbyly vám špekáčky? Naložte je do marinády

Recepty
 čtení
15.05.2022 14:01

Zbyly vám z opékání špekáčky? Foodblogerka Andrea Motlíková vám poradí, jak buřty skvěle zužitkovat. Zkuste osvědčený recept, naložte špekáčky do marinády. Je to opravdová dobrota.

Zkuste výbornou domácí paštiku. Jak na to? Poradí vám foodblogerka

Recepty
 čtení
22.04.2022 17:02

Máte rádi paštiky? Pak si udělejte výtečnou paštiku doma. Foodblogerka Andrea Motlíková vám poradí, jak připravit domácí paštiku z vepřových jater, z kuřecích jater, husí paštiku apod.

  QAP téma   Tipy do Bavorska

PRÁZDNINOVÝ TIP: Výstava „Ve znamení rysa“

  Na výlet s QAPem – Vintířova stezka

Navštivte nové výletní okruhy! Vznikly kolem Hartmanic, Annína...

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Český software s.r.o.

Tvorba www stránek

  Pavel Trampota - PT Servis

Sportovní výživa a doplňky, vše pro fitness a další sporty