Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.05.2024 13:58

Pozor! Dálnice D5 - 78.2km na trase Rozvadov - Praha dočasně uzavřena

Odstavený porouchaný kamion. Odklon na exitu89.

Karavanisté mají v Plzni zelenou. U Škodalandu je nové veřejné karavanové stání - FOTKY

28.04.2023 15:48

U plzeňského Škodalandu nechal třetí městský obvod vybudovat pět karavanových stání. V České republice je podobných míst zhruba 40. Co vše místo karavanistům nabízí?

Karavanová stání Škodaland_0423_QAP (1)
Karavanová stání Škodaland_0423_QAP (1)Karavanová stání Škodaland_0423_QAP (2)Karavanová stání Škodaland_0423_QAP (3)Karavanová stání Škodaland_0423_QAP (4)Karavanová stání Škodaland_0423_QAP (5)Karavanová stání Škodaland_0423_QAP (7)Karavanová stání Škodaland_0423_QAP (6)Karavanová stání Škodaland_0423_QAP (9)Karavanová stání Škodaland_0423_QAP (8)Karavanová stání Škodaland_0423_QAP (10)Karavanová stání Škodaland_0423_QAP (11)Karavanová stání Škodaland_0423_QAP (12)

Není to zas tak dávno, kdy k Vodní nádrži České údolí každé léto jezdívali lidé s karavany. Nejen Holanďané se totiž rádi vraceli k přehradě s tobogánem a do kempu, u kterého byla i věhlasná nudapláž. Karavany a obytná auta se k přehradě, kterou Plzeňané znají pod názvem Borská nebo Litická přehrada, opět vrátí.

V pátek 28. dubna bylo slavnostně uvedeno do provozu pět karavanových stání. “Stání splňuje všechny podmínky, které jsou potřeba. Věřím tomu, že se k přehradě například vrátí karavanisté, kteří sem kdysi jezdívali. Myslím si, že stání ocení a že ho budou rádi využívat,” řekl starosta MO Plzeň 3 David Procházka.

Karavanisté mají na takzvaném stellplatzu možnost doplnit si čistou vodu, připojit se na elektrickou energii i vypustit šedou (odpadní) vodu z kuchyňky včetně možnosti vyprázdnění WC kazet. “Lidé zde zaparkují svůj vůz, připojí ho na jeden z pěti automatů. Všechny jsou osazeny vodovodem a přívodem elektřiny. Jeden z nich má platební terminál. Takže ten, kdo přijede ze zahraničí a nebude mít ještě české mince, může použít platební kartu,” prozradil QAPu 1. místostarosta MO Plzeň 3 Pavel Šrámek.

Městský obvod Plzeň 3 zaplatil za zřízení karavanových stání 1 376 113 Kč bez DPH. 400 tisíc se podařilo získat z dotace Plzeňského kraje. “Jedná se o první veřejné karavanové stání. Máme i jiná, ale ta se nachází v kempech. Věřím tomu, že je to první vlaštovka a Plzeň nezůstane jen u jednoho veřejného stellplatzu,” řekla náměstkyně primátora pro oblast školství a cestovního ruchu Lucie Kantorová.

“Počet registrovaných obytných aut v České republice je 26 tisíc, obytných přívěsů zhruba 30 tisíc. Počet obytných aut se u nás neustále zvyšuje. Za posledních 10 let se zhruba ztrojnásobil. Obytná auta získávají na popularitě a jsou více a více vyhledávaná. To je trend, který můžeme vidět v celé Evropě,” řekl QAPu Martin Štrimpfl z Asociace kempování a karavaningu ČR. “Jsme opravdu rádi, že se Plzeň připojila mezi ostatní města a vybudovala veřejné karavanové stání. Věřím, že bude vyhledávanou lokalitou všech karavanistů,” dodal.

Foto QAP

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT