Jíte rádi hůlkami? Tyto jsou nebezpečné pro lidský organismus

05.01.2021 17:41

Ministerstvo zdravotnictví varuje před plastovými hůlkami zn. CHOPSTICKS ALLOY, KOREA DESIGN. Jsou nebezpečné hlavně pro játra a štítnou žlázu.

Hlavní-foto-Chopstick-Alloy

Jedná se o sadu černých plastových hůlek o velikosti cca 27 cm, na horním konci zdobenéch zlatou páskou. Sada hůlek je balena v papírové skládačce s průhledem, baleno po 20 kusech. Na přední straně je fotografie hůlek na dřevěném podkladu a texty identifikující výrobek (CHOPSTICKS ALLOY, KOREA DESIGN). Výrobek je bez dalšího značení. 

Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při styku tohoto výrobku s potravinami nebo připravovanými pokrmy může docházet k jejich kontaminaci karcinogenními látkami a následně k jejich konzumaci. "Laboratorními rozbory byla ve výluhu zjištěna přítomnost primárních aromatických aminů v množství 0,091 ± 0,009 mg/kg simulantu. Výrobek pro tento obsah primárních aromatických aminů nesplňuje požadavky závazných předpisů, a to článku 10 nařízení Komise (EU) č. 10/2011, o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami, ve spojení s odstavcem 2 přílohy II. Bylo zjištěno, že se mj. jedná o látku  4,4´-diaminodifenylmethan (CAS No. 101-77-9) s možnými karcinogenními účinky na lidský organismus, zejm. na játra a štítnou žlázu," uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT