QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jízdenky na MHD v Plzni budou od nového roku dražší. Předplatné zůstává stejné

01.07.2022 11:44

Rada města Plzně schválila změny cen jednotlivých jízdenek v MHD. Kdy začnou platit nové ceny a kdo má nárok na nový tarif za poloviční cenu? Čtěte v článku.

platba kartou v MHD

Rada města Plzně schválila v pondělí 27. června změny, které se týkají cen městské hromadné dopravy. Dobrou zprávou je, že předplatné se měnit nebude. „Město Plzeň nezvyšuje ceny předplatného v MHD. V příštím roce zůstanou na stejné úrovni jako letos. To znamená, že základní roční předplatné bude opět 4252 korun, půlroční 2460 korun, 30 dní 508 korun a 31 dní 520 korun. V oblasti předplatného město mimořádně na valorizační princip rezignuje. Nechceme zvyšovat budoucí zátěž předplatitelů v současné složité době, kdy se předpovídá vysoká inflace, které bude mít vliv například na zvýšení cen nájmů, energií a jiných životních potřeb,“ uvedl náměstek primátora města Plzně Michal Vozobule.

Od 1. ledna příštího roku se zvýší cena krátkodobého jízdného o 2 koruny. Jízdenka na 30 minut, kterou je možné zakoupit v terminálech v dopravních prostředcích, bude stát 20 korun. O stejnou sumu se navýší i papírové, bločkové jízdenky, které od nového roku vyjdou na 22 korun. V minulém roce tyto jízdenky zdraženy nebyly. Navýšení je cca o 10 % a jde o kumulaci inflace za roky 2019 až 2021. Rada města Plzně svým usnesením v roce 2015 schválila princip plynulé valorizace ceny jízdenek v MHD vždy o roční míru inflace a případně jiné faktory.

Další změny se týkají rozšíření jízdenek pro přepravu jízdních kol a žvírat. Dosud bylo možné pořídit jízdní doklad na dobu 30 nebo 60 minut. Od nového roku bude možné koupit jízdenku na 180 minut i 24 hodin. Zvýšení o 2 koruny na jízdenku se týká i přepravy kol. Jízdenka na 30 minut tedy vyjde na 20 korun. Za zvířata si cestující připlatí 1 korunu, jízdenka na 30 minut tedy bude stát 10 korun.

Nové předplatné pro osoby pobírající dávku v hmotné nouzi, nabídne poloviční cenu předplatného na maximální dobu 93 dní. Nové předplatné budou moci využít lidé, kteří budou mít přiznané dávky v hmotné nouzi Úřadem práce.

foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24