QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jubilejní 10. ročník mezinárodního sympozia fotografie se zabýval tématem času

06.12.2021 12:42

Desátý ročník mezinárodního fotografického sympozia letos zkoumal téma času. Jedna z doprovodných výstav „Boundaries: Time“ je v plzeňské Galerii Ladislava Sutnara k vidění až do 23. prosince.

Sympozium fotografie_foto Alex Dym (1)

Boundaries, nový název pro Mezinárodní fotografické sympozium a výstavu, je zároveň platformou pro propagaci fotografie a umění, pro vzájemnou diskusi v rámci rostoucí komunity.

„Studenti i profesionálové se prostřednictvím prezentací hostujících umělců setkávají s různými přístupy k médiu, dozvídají se o jejich jedinečných uměleckých nápadech a získávají znalosti a poznatky, které odráží současný význam fotografie,“ vysvětluje kurátor Jan Van Woensel.

Přednášející z USA, Izraele, Rakouska, Slovenska, České republiky, Polska a Číny ve svých příspěvcích přistoupili k tématu čas jedinečným způsobem, odrážejícím jejich uměleckou praxi a pojetí fotografické práce. „Čas byl diskutován z hlediska jeho pomíjivosti, jeho vlivu na prostor a zkušenost s uměleckým dílem, jeho plynutí a prožitkového charakteru ve vztahu k fotografii jako médiu, které zmrazuje čas v obraze,“ přibližuje Vojtěch Aubrecht.

Osobní a online prezentace představily různé přístupy k fotografickému médiu, včetně jejich přesahů k instalaci, performanci, filozofii a dalším disciplínám. Ewa Bobrowska ve své přednášce zdůraznila vztah mezi filozofií a fotografií prostřednictvím díla Jacquese Derridy a své vlastní umělecké praxe. Publikum zaujali i Tina Frank a Lee Ranaldo, kteří sdílejí experimentální a improvizační přístup k fotografii založený na performanci, pohyblivém obrazu, zvuku a interaktivně. Z českých umělců prezentovala Libuše Jarcovjáková, jejíž fotografická kariéra a syrový a osobní přístup k tématům potvrdily důležitou úlohu dokumentární fotografie.

Vedle přednášek českých i zahraničních hostů nabídlo sympózium dvě doprovodné výstavy Boundaries: Time, a to v pražské Galerii Nová síň a plzeňské Galerii Ladislava Sutnara, kde je expozice k vidění až do 23. prosince. Vybraná umělecká díla mezinárodních účastníků kombinuje tak, že vytváří zážitek, v němž je čas buď performativní, nebo se na něj odkazuje více konceptuálním způsobem – v závislosti na významu uměleckého díla nebo způsobu, jakým bylo vytvořeno. Návštěvníky výstava osloví i prostřednictvím souhry takzvaného slow artu a umění, které je převážně založeno na obraze.

Desátý ročník mezinárodního fotografického sympozia na Sutnarce tak podle proděkana Vojtěcha Aubrechta úspěšně pokračoval v propagaci interdisciplinárních přístupů k médiu fotografie, vzbudil zájem zahraničních hostů o pokračování spolupráce a studentům i publiku poskytl výjimečnou příležitost poznat práci, filozofii a přístup profesionálních tvůrců s rozdílným uměleckým, kulturním i profesním zázemím.

 

Sympozium fotografie_foto Alex Dym (2)

 

foto: Alex Dym

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24